Jocurile pe computer sunt printre softuri cum sunt blugii printre haine: au o popularitate imensa si in crestere. Cine n-a purtat o pereche de blugi sau n-a jucat un joc pe computer sunt sanse mari ca e venit din cosmos sau a trait sub o piatra.
Iar dintre toate tipurile de jocuri (logice, de actiune, de plictiseala, de amuzament etc. etc.), cele mai populare de la distanta sunt doua tipuri: cele interactive si cele care produc adrenalina.
Despre interactivitate. Suntem fiinte prin excelenta sociale si ne simtim cel mai bine atunci cand avem in preajma oameni cu care sa ne intrecem si la care sa ne raportam. Principiul este valabil si la jocuri.
“Solitaire” este diametral opus, prin nume si format, acestora. Este jocul izolatilor de lume si, sincer sa fiu, e un joc foarte trist. De aceea, poate a si disparut de peste tot (poate doar functionarii de stat il mai joaca in lungile ore cand “ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim”).
Prin contrast, iata faimosul format MMORPG (“Massively multiplayer online role-playing game”). Pana si denumirea spune totul: aici gasesti jucatori in cantitati continentale. Cititi si va minunati: de pilda, Dungeon Fighter Online avea acum 2 ani peste 400 de milioane de jucatori inregistrati! Peste 3 milioane il joaca simultan in orele de varf! Motivul principal? Dincolo de schema jocului, oamenilor le place sa fie impreuna, orice ar face.
Despre adrenalina. “Palpitant” este poate cel mai important cuvant al zilelor noastre. Vrem surprize. Vrem ca viitorul sa ne uimeasca. Vrem emotii mari urmate de descarcari mari de bucurie, caci aceasta este esenta acestei macro-intamplari pe care o numim “viata”. Altfel, la ce bun? Evident, adrenalina se poate obtine si la razboi, dar cine vrea asa ceva?
Din fericire, jocurile online au acoperit si nisa asta. Eu personal am sarit 2 metri de pe scaun la primul shooter mai dark, cand mi-a aparut in fata marele monstru dintr-o firida obscura de castel gotic. Am injurat, dar mi-a placut. Si n-am uitat.
Ei bine, dupa multe cautari, am gasit si jocul care imbina cel mai bine interactivitatea cu suspansul, este doldora de strategie, necesita autocontrol emotional ca niciun alt joc si, capac la toate, mai poate si fi profitabil.
V-am facut curiosi suficient? Probabil ca va asteptati sa va spun despre un joc mare consumator de hard-disk, memorie RAM, placa video, mouse de sute de lei si asa mai departe. Nici pe departe. Jocul despre care vorbesc se instaleaza in doua minute si merge perfect nu numai pe PC ci si pe tableta sau telefon.
Pentru mine e mai distractiv decat multe-multe alte distractii si recunosc ca m-a agatat.
Ca sa n-o mai lungesc, este vorba de banalul joc de poker. Nu cel cu cinci carti de pe vremuri, ci formatul mai modern, Texas Hold’em No Limit, jocul care in 2003 a cucerit planeta dupa ce un amator de rand, Chris Moneymaker, a castigat cel mai greu turneu de poker al planetei, World Series of Poker, demonstrand ca oricine poate bate marii profesionisti si deveni milionar, doar jucandu-se (americanul Moneymaker a platit 86$ sa joace si a castigat 2,5 milioane $).
De atunci formatul acesta de poker a devenit viral. Il joaca milioane de oameni si lui Moneymaker i-au urmat o multime de anonimi care au castigat intre timp glorie si milioane din acest joc.
Ah, si un detaliu de care nu stiam: jucatorul cel mai faimos global si cu cele mai mari incasari din turnee de poker – in jur de 33 de milioane $!!! – este de origine romana. Daniel Negreanu este cel mai indragit jucator de poker si vector de imagine pentru cel mai mare site de poker online din lume, PokerStars.
Daca ati citit pana aici, aveti dreptul si la un mic desert: pokerul nu se joaca numai pe sume uriase de bani. Formatul modern de joc permite oricui sa il incerce pe maruntis si chiar, de la acel maruntis, sa castige sume mari, prin intermediul satelitilor de calificare (exact cum a procedat Moneymaker in 2003).
Dar nu banii ma intereseaza pe mine in aceasta prezentare. Banii vin si se duc. Ramanem cu experienta, suspansul, si, din cate am mai citit, un psihic puternic si o minte ascutita – caci pokerul hraneste cu brio aceste doua calitati.
Ce sa spun la final? Incercati-l, nu aveti nimic de pierdut. Ca sa nu va certe mama sau bunica, cititi despre bankroll management, pentru a va asigura ca incercarea nu va costa banii de chirie. Unora nu va va spune nimic (greu de crezut, totusi). Insa multi din voi va veti intreba: “cum de n-am stiut de asta frate, pana acum?”