Cu totii am auzit probabil de sistemele GPS, odata cu avantul tehnologic de care ne bucuram in zilele noastre. Avem localizare GPS pe telefon, astfel incat acesta sa fie gasit in caz ca ne este furat sau il pierdem. De asemenea, putem fi usor identificati cu ajutorul aplicatiilor de taximetrie, care iti pot transmite exact pozitia pe Glob, cu coordonatele exacte, fara niciun efort.
Nu in ultimul rand, automobilele de generatie mai noua vin dotate in sistem standard cu sistem de navigatie GPS, astfel incat sa nu mai faci cheltuieli suplimentare pentru a-ti monta unul. Toate aceste facilitati nu au fost insa atat de accesibile dintotdeauna. Iar daca vrei sa afli principiile de functionare ale unui sistem de navigatie, ar fi bine sa citesti randurile urmatoare.
Revolutia satelitilor
Inainte de toate, trebuie precizat ca GPS este prescurtarea de la sistem de pozitionare prin satelit, prin care un obiect terestru comunica prin unde radio cu un satelit care orbiteaza in permanenta in jurul Globului. Desi aceasta tehnologie pare noua, ea este folosita de cateva zeci de ani in Statele Unite, dar in mod special in domeniul militar.
Odata ce acest sistem a fost perfectionat si a devenit mai accesibil, el a fost introdus si in domeniul civil, mai intai in sistemul naval si in cel aeronautic. Incorporarea acestui sistem in consolele de navigatie auto a schimbat insa total lucrurile. Astfel, in ziua de astazi aproape orice autoturism de generatie mai noua beneficiaza inca din fabrica de un sistem de navigatie pe baza de GPS.
Chiar daca ai achizitionat insa o masina second-hand, si tu poti beneficia acum de un sistem de navigatie Ford Focus 2, spre exemplu, sau pentru orice alt model fabricat dupa anul 2000. Aceasta in conditiile in care au aparut magazine de profil care iti ofera modele dedicate pentru tipul tau de autoturism, astfel incat sa nu existe probleme in ceea ce priveste compatibilitatea.
Un calculator in miniatura
Sa presupunem totusi ca te-ai oprit la un navigatie Ford Focus 2. Trebuie sa stii ca acestea vin in variante de echipare diferite, asemenea unui calculator sau laptop. In fond, sistemele de navigatie moderne sunt tot un fel de minicalculatoare, care au incorporate chip-uri de ultima generatie, memorie RAM si memorie interna, in functie de care depinde viteza de reactie la comenzile date.
In ceea ce priveste afisajul, acesta este in majoritatea cazurilor cu ecran tactil, asemenea tabletelor sau laptopurilor, astfel incat sa nu mai fie nevoie de panouri de control cu butoane dedicate. Practic, pe un astfel de ecran tactil vei putea accesa instantaneu aplicatiile tale favorite, avand posibilitatea fie sa le instalezi direct, fie sa folosesti sistemul de navigatie ca oglinda a telefonului tau mobil.
In principiu, acest lucru se pate face prin conexiune bluetooth, dar si prin intermediul retelelor de telefonie si internet. In ceea ce priveste hartile de navigatie, acestea sunt actualizate in permanenta, astfel incat sa beneficiezi de cele mai complete informatii cu privire la ruta aleasa spre destinatie si despre obstacolele de pe traseu.