Într-o perioadă în care consumatorii pun din ce în ce mai multe întrebări despre produsele pe care le utilizează pentru îngrijirea feței, există două cuvinte tehnice pe care ar trebui să le cunoaștem dacă vrem să avem un ten curat și frumos: comedogenic și noncomedogenic.
Noncomedogenic descrie ceva destul de simplu: produse susceptibile să ne ajute să evităm blocajele porilor pielii și alte semne nedorite care pot rezulta în urma acneei. Desigur termenul comedogenic descrie exact opusul.
Întrebarea este: de unde știi sigur că un anumit produs este noncomedogenic, atunci când producătorii vor să crezi că fiecare produs de îngrijire a pielii și machiaj pe care îl introduc pe piață îndeplinește acest criteriu?
Din păcate, adevărul este că unii producători își „înfrumusețează” afirmațiile, punându-ți tenul în pericol de a se alege cu o erupție.
Cine ar trebui să utilizeze aceste produse?
Cei cu pielea grasă sau predispusă la acnee vor beneficia cel mai mult de beneficiile produselor noncomedogenice.
Cum afli ce produse funcționează cu adevărat?
În primul rând, să analizăm cum se declanșează acneea. Problema de bază este că sebumul, părul și celulele moarte ale pielii blochează un folicul din piele, asigurând mediul prielnic pentru multiplicarea bacteriilor deja existente pe față. Astfel, sistemul imun al organismului fiind atacat își trimite celulele să distrugă agenții patogeni și în urma unei lupte pe viață și pe moarte, rezultă puroiul.
Hormonii – deosebit de activi la tineri – pot participa și ei la acest proces.
Unii oameni cred, de asemenea, că anumite alimente pot provoca o erupție acneică. Cercetările sugerează că dietele bogate în dulciuri și cele bogate în lactate pot agrava acneea. În general, însă, acneea nu este cauzată de dietă.
Concluzia este că, dacă ești predispus la acnee, obiectivul tău este să menții porii deschiși, deci ai nevoie de produse de îngrijire non-comedogenice. Iar dacă ești iubitoare de cosmetice coreene am o veste foarte bună. Folosind în mare parte produse naturale, acestea sunt catalogate ca noncomedogenice.
Ce ingrediente ar trebui să cauți?
Pentru acneea ușoară, ingredientele benefice includ:
- peroxid de benzoil
- rezorcinol
- acid salicilic
- sulf
Alte ingrediente bune pe care trebuie să le căutați în produsele de îngrijire a pielii sunt uleiurile noncomedogenice, care nu înfundă porii și mențin pielea uscată suplă și fără acnee.
Ce ingrediente ar trebui să eviți?
Profesioniștii din domeniul medical au consultat mult timp un studiu științific din 1984, sursă de încredere, pentru o listă de ingrediente de evitat.
Lista ingredientelor contravenționale este lungă, incluzând:
- mirat de izopropil și derivați, cum ar fi:
- palmitat de izopropil
- izostearat de izopropil
- stearat de butil
- neopentanoat de izostearil
- stearat de izocetil
- propilen glicol-2 (PPG-2) propionat de miristil
Desigur, examinarea etichetelor cosmetice pentru aceste ingrediente greu de pronunțat este o sarcină plictisitoare și oarecum nerealistă, dar dacă ceva pe care l-ai pus pe piele a provocat o reacție nepotrivită, această listă poate fi utilă.
Concluzia…
Pielea ta este unică și diferită, iar dacă este predispusă la acnee, va trebui să conduci propriul test. Puneți o cantitate mică din noul produs pe față și așteaptă câteva zile pentru a vedea ce se întâmplă.
Și nu uita de stilul de viață sănătos și de o dietă echilibrată. Fața scoate la iveală tot ce nu este benefic pentru organism. Trebuie doar să iți descifrezi propriile mesaje trimise de corpul tău.