Entorsele sunt una dintre cele mai frecvente leziuni sportive care se tratează cu ajutorul kinetoterapiei. Dacă aţi suferit orice fel de entorsă a gleznei, este imperativ să solicitați sfatul specialistului și să vă reabilitați 100% pentru a evita pe viitor durerile și instabilitatea gleznei. Dovezile arată că entorsa gleznei are una dintre cele mai mari rate de repetare, de până la 70%. Prin urmare, este important să vă reabilitați complet după accidentare.
Anatomie
Glezna are două articulații separate, una pentru îndoirea piciorului în sus și în jos și cealaltă pentru întoarcerea piciorului înăuntru și în afară. În cazul unei entorse obişnuite, articulația afectată este cea responsabilă pentru îndoirea piciorului înăuntru și în afară.
În mod normal, glezna se va roti spre interior, de cele mai multe ori atunci când piciorul este într-o poziție ascuțită. Aceasta este poziția cea mai puțin stabilă pentru gleznă. Acest lucru determină apoi o întindere a ligamentelor de pe partea exterioară a gleznei, care se pot rupe sub încordare.
De ce sunt atât de importante ligamentele gleznei?
Ligamentele gleznei se întind ca un elastic pentru a permite gleznei să se miște. Se vor întinde doar atât de mult încât să mențină stabilă glezna. Întinderea acestor ligamente oferă creierului informații esențiale cu privire la poziția în care se află glezna. Aceste informații sunt folosite de creier pentru a determina ce mușchi trebuie să activeze pentru a ajuta la stabilizarea gleznei.
Gândiți-vă la aceste ligamente ca la niște mici receptori senzoriali care ne permit să simțim gleznele mișcându-se fără a fi nevoie să ne uităm constant la ele. Acești receptori senzoriali sunt cei care ne permit să ne ţinem echilibrul pe un picior sau să alergăm pe un teren instabil fără a ne suci gleznele.
Ce lucruri ar trebui să pot face înainte de a mă întoarce la activităţile sportive?
Testul “genunchi la perete” este un mijloc simplu, dar eficient de a măsura gama de mișcare a articulației gleznei. Testul se efectuează determinând cât de departe poate fi așezat piciorul rănit de perete fără ca călcâiul să se ridice de la sol, în timp ce încercați să îndoiți genunchiul pentru a atinge peretele. Măsurați de la vârful degetului mare la perete și comparați acest lucru cu partea neafectată. Ar trebui să fie la fel.
Testul de lungime “Hop” se efectuează stând pe piciorul rănit și sărind cât de mult puteți pe piciorul accidentat. Măsurați distanța de la degetul mare în poziția de decolare până la călcâiul în poziția de aterizare și comparați cu cealaltă parte. Ar trebui să fie în limita a 5 cm.
O gleznă sănătoasă ar trebui să poată efectua 25 de ridicări ale călcâiului cu un singur picior. Pentru a vă testa glezna:
1) stați cu vârfurile picioarelor pe marginea unei trepte, cu piciorul drept
2) coborâţi călcâiul până când se simte o întindere în gambe
3) reveniţi cât mai sus posibil pe degetele de la picioare
Testul final pentru orice gleznă vindecată este să puteţi sări într-un picior sus şi jos pe o treaptă. Sarcina pare una ușoară, dar încercați mai întâi cu glezna nevătămată înainte de a încerca cu cea accidentată. Ar trebui să puteți face 10 repetări pe fiecare parte și să vă simțiţi încrezător în ambele glezne.
Dacă nu puteți efectua confortabil exercițiile de mai sus, atunci ar trebui să solicitați sfatul unui kinetoterapeut. Intraţi pe atleticokinetic.ro pentru a face o programare.
1 comment
Este bine de stiut, multumesc pentru informatie!
Comments are closed.