Cum putem gasi modalitati de a-i spune creierului ca informatia citita, scrisa, consultata si invatata este importanta, ca are valoare, interes pe termen lung. si ca, prin urmare, merita sa fie retinuta? Iata cateva metode pentru a revizui, memora si invata eficient, inspirate din experienta mea si din diversele carti pe care le-am citit pe aceasta tema:
- Spuneti altcuiva despre aceste informatii
O modalitate de a semnala creierului informatii importante este sa vorbesti despre ele, sa te joci de-a profesorul. Poate insemna, de asemenea, a pune intrebari despre un subiect pentru a afla mai multe despre el. Pentru mai multe idei creative intra si pe cum sa inveti eficient.
- Carduri flash
Cardurile flash sunt carduri cu doua informatii legate intre ele pe fata si pe verso, adesea intrebarea si raspunsul (de exemplu, 7×9 pe fata si 63 pe verso, o imagine si traducerea acesteia intr-o limba straina). Realizarea de carduri flash pentru a va testa singuri intareste procesul de invatare.
- Crearea de imagini si povesti
Asocierea unui cuvant sau a unei fraze cu o imagine ajuta la o mai buna memorare a acestuia. In mod ideal, ar trebui chiar sa inventezi o poveste pornind de la o lista de cuvinte de retinut.
- Ilustrati cu exemple concrete, pictograme sau diagrame
Informatiile care sunt intelese sunt mai usor de memorat, deoarece pot fi explicate in propriile cuvinte. Dar pentru a intelege o informatie, trebuie sa o puteti ilustra cu exemple de propozitii, imagini sau diagrame.
- Notebook
Un notebook este un fel de caiet decorat si personalizat care contine elemente ale unui concept studiat, sub forma de desene, tabele, scrieri, imagini, colaje si grafice de toate felurile. Scopul este de a sintetiza informatiile despre un subiect si de a le organiza cu ajutorul unor mijloace mobile.
- Schematizati/faceti harti.
Diagramele si hartile conceptuale vor fi marele tau aliat atunci cand vei incepe sa repeti. Cu exceptia norocosilor care isi amintesc perfect chiar de la prima citire, de cele mai multe ori, pentru a memora un concept trebuie sa il repetati de mai multe ori.
- Imaginati-va ca explicati subiectul unei persoane care nu-l cunoaste
Dupa ce ati citit si ati facut o schita sau un rezumat, puteti pretinde ca explicati subiectul in propriile cuvinte unei persoane care nu il cunoaste. In aceasta parte puteti cere ajutorul unui prieten, coleg sau colega de scoala: explicand subiectul unei alte persoane, veti putea sa-l simplificati (si astfel sa-l memorati mai usor).
- Repetati intr-un limbaj mai adecvat
Dupa ce ati explicat subiectul in propriile cuvinte, este timpul sa va rafinati expunerea prin utilizarea termenilor corespunzatori.
- Asigurati-va ca studiati intr-un mediu bine luminat si ordonat.
Iluminarea proasta este inamicul oricarui student: pentru o sesiune de studiu eficienta, va recomandam sa folositi o lumina care sa va permita sa cititi cu usurinta, de preferinta lumina soarelui. Ordinea joaca, de asemenea, un rol important: cu cat biroul tau este mai ordonat, cu atat vei putea studia mai repede.
- Citeste, citeste si mai citeste!
Dupa ce ati identificat subiectul pe care intentionati sa il studiati, fie ca este o materie scolara sau o parte a unui examen universitar, cititi-l cel putin o data pentru a intelege conceptele cheie.