De ce iti plac unele alimente si altele nu?

De ce iti plac unele alimente si altele nu?

0 Shares
0
0
0

De ce uram anumite alimente? De ce ne plac alte alimente? Oamenii de stiinta cred ca exista multe motive pentru gusturile noastre. Acestea variaza de la genetica la psihologie prin biologia evolutionista. Iata cateva.

Totul este in gene

Reactia noastra la gusturi depinde de ADN-ul tau. Gusturile si mirosurile sunt o chestiune individuala. Iar ADN-ul este responsabil pentru preferintele tale alimentare.

Codul tau genetic ajuta la determinarea modului in care creierul tau proceseaza mesajele senzoriale. Aceasta inseamna ca fiecare dintre noi va avea reactii diferite la aroma alimentelor.

Mai degraba carne sau legume? Impactul alimentelor pe clima

In 2004, oamenii de stiinta de la Universitatea din California au descoperit ca receptorii nostri olfactivi s-au gasit in regiuni ale genomului nostru cu variatii genetice mai mari decat cele normale.

Aceste variatii pot oferi perceptii diferite – si pot explica de ce nu tuturor le plac sau nu le plac aceleasi alimente. La acea vreme, era un bun mecanism de aparare.

Reactiile rele la gusturile amare au ajutat sa ramanem in viata in trecut.

Simtul gustului nostru ne-a salvat literalmente viata.

Unii dintre primii oameni de pe planeta au trebuit sa gaseasca o modalitate care sa le permita sa aleaga cele mai bune alimente – si sa le evite pe cele rele.

Un bun exemplu: capacitatea noastra de a detecta gusturile amare – oamenii de stiinta spun ca a fost dezvoltat ca un mecanism de aparare impotriva toxinelor potential daunatoare din plante.

A manca bine si a face miscare inseamna a trai mai bine

In acelasi timp, gusturile dulci au evoluat initial pentru a-ti permite sa detectezi sursele de glucoza (si energie) derivate din plante – o „forma de zahar” primara legata de supravietuire, deoarece alimentele nu erau atat de disponibile cum sunt azi.

Este posibil ca gusturile sa fi fost determinate chiar inainte de a te naste.

Toleranta unui copil pentru alimente este legata stiintific de dieta unei mame in timpul sarcinii.

Perceptiile tale gustative sunt, de asemenea, determinate de mintea ta. Psihologii spun ca inveti mai ales sa iubesti sau sa urasti mancarea. Procesul incepe inca din perioada de gestatie.

Potrivit unui studiu francez datand din anul 2000, fatul uman se familiarizeaza cu mirosurile mancarii datorita mamei sale. Bebelusii nascuti de mame care au mancat usturoi, de exemplu, au fost mult mai predispusi sa se bucure de miros decat bebelusii care nu au fost expusi la acesta in uter.

Pana la varsta de doi ani mancam orice. Dupa aceea, se dezvolta o fobie a alimentelor noi. Parintii pot crede ca nu le place copiilor o anumita mancare, dar se poate dovedi ca toate acestea sunt lucruri noi care nu le plac. Aceasta aversiune poate dura o viata intreaga si poate fi modelata de fenomenele alimentelor. De asemenea, se poate face asociere – daca mananci, de exemplu, un cozonac exotic cu cocos si mango Boromir 400g pe perioada cand te simti rau si te-a facut sa o stare generala mai buna, acel cozonac va deveni alimentul care iti va placea pentru totdeauna.

0 Shares
You May Also Like