Cum se incheie o procedura la CEDO?

Cum se incheie o procedura la CEDO?

0 Shares
0
0
0

Odata cu trecerea timpului au fost atat de multe cazuri in care romanii si-au cautat dreptatea la CEDO. Unii au fost deposedati de proprietati si bunuri, altii au facut inchisoare fiind nevinovati, iar apoi au contactat un avocat Consultanta-cedo.ro, pentru a-si cauta dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Cu siguranta aici, cei care au fost nevinovati, si impotriva carora statul roman a comis abuzuri, au avut castig de cauza, si au fost despagubiti cu sume mai mici sau mai mari de bani mai apoi de catre statul roman.

Ei bine, daca aveti in plan sa va cautati dreptatea la CEDO, trebuie sa stiti ca mai intai de toate trebuie sa completati cererea pe care mai apoi o veti trimite spre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Daca aceasta va fi acceptata, mai devreme sau mai tarziu va fi examinata, iar mai apoi va avea loc partea pe care o asteptati cu sufletul la gura, si anume incheierea procedurii. In urmatoarele randuri ale acestui articol, exact despre incheierea procedurii la CEDO vom discuta, asa ca va invitatm sa aflati mai multe detalii importante.

INCHEIEREA PROCEDURII

Curtea poate finaliza examinarea cererilor in mai multe feluri.

  1. Cererea este respinsa

Dosarul este distrus

Daca la inceputul procedurii in fata Curtii sunteti contactat de Curte cu o solicitare de informatii sau documente suplimentare la care nu raspundeti sau raspundeti in afara termenului acordat, Curtea poate considera ca nu doriti sa va mentineti cererea. Cazul este astfel inchis si dosarul distrus. Nu exista nicio cale de atac impotriva acestei decizii a Curtii.

Cererea este radiata de pe rolul Curtii

Intr-o faza mai avansata a procedurii, dupa ce dosarul este atribuit unei formatiuni judiciare, Curtea poate decide radierea cererii de pe rol in cazul in care nu raspundeti solicitarilor Curtii in termenul stabilit, Curtea considerand ca nu doriti sa va mentineti cererea. Radierea unei cereri de pe rol poate interveni si ca urmare a unei solutionari pe cale amiabila a cazului sau in urma unei declaratii unilaterale.

Este esential asadar sa raspundeti solicitarilor Curtii in termenul fixat, confirmand astfel ca intelegeti sa va mentineti cererea si evitand distrugerea dosarului sau radierea cererii dumneavoastra de pe rolul Curtii.

Cererea este declarata inadmisibila

Daca nu ati respectat una din conditiile de admisibilitate, Curtea va declara cererea dumneavoastra inadmisibila, aceasta decizie fiind definitiva.

  1. Pronuntarea unei hotarari

Daca cererea dumneavoastra nu este declarata inadmisibila, Curtea o examineaza si stabileste daca in cazul dumneavoastra a avut loc vreo incalcare a Conventiei. In caz afirmativ, Curtea ar putea sa va acorde o compensatie baneasca pentru prejudiciul suferit. Retineti totusi ca, in nicun caz, Curtea nu va anula o decizie a instantelor nationale.

Orice decizie pronuntata de un comitet este definitiva si nu poate fi contestata. Hotararile pronuntate de o camera devin definitive la expirarea unui termen de trei luni, timp in care atat dumneavoastra, cat si Guvernul parat puteti cere retrimiterea dosarului in fata Marii Camere pentru o noua examinare a cererii.

A se retine totusi ca cererile de retrimitere a dosarelor in fata Marii Camere nu sunt acceptate decat in cazuri exceptionale. Hotararile pronuntate de Marea Camera sunt definitive si fara cale de atac.

In momentul in care o hotarare in care se constata o incalcare a Conventiei devine definitiva, Curtea transmite dosarul respectiv Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, care se ocupa de supravegherea executarii hotararilor Curtii. Procedura in fata Curtii este astfel incheiata.

In concluzie, este important sa respectati conditiile de admisibilitate atunci cand va adresati Curtii. In caz contrar, Curtea va fi obligata sa va respinga cererea fara a examina faptele de care va plangeti. Mai mult decat atat, in cazul in care Curtea decide sa respinga o cerere din motive de inadmisibilitate, decizia Curtii este definitiva si nu veti avea posibilitatea sa cereti redeschiderea dosarului sau sa prezentati Curtii o noua cerere avand acelasi obiect.

Asadar, acestea sunt cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste incheierea procedurii la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In mod evident, toate aceste informatii, plus tot ceea ce este necesar sa stiti despre un astfel de proces, va vor fi aduse la cunostinta de catre un avocat Consultanta-cedo.ro.

0 Shares
You May Also Like