Oamenii sunt facut sa se bucure, iar ca expresie a bucuriei, au aparut sarbatorile. La origine, fiecare sarbatoare onora ceva, fie o zeitate, fie un eveniment foarte important in viata unei comunitati, cum ar fi o sarbatoare a primaverii sau una a recoltei.
Sa ne indreptam atentia catre patru culturi si sa vedem ce sarbatori vom gasi. Vom arunca cate o privire in cultura japoneza, chineza, indiana si crestina.
Prima data sa meregem in Japonia – Sakura sau sarbatoarea florilor de cires. Atunci cand ne gandim la Japonia, ne vin in minte samuraii, geishele, luptatorii de sumo, bonsai unii se vor gandi si la Muntele Fuji, altii isi vor aminti sa se numeste Tara Soarelui Rasare, dar cu siguranta vor fi si unii, mai romantici poate, care isi vor aminti ca un alt simbol al Japoniei sunt minunatii ciresi infloriti.
S-a ajuns pana acolo cu admiratia japonezilor fata de aceasta splendoare, incat i-au creat o sarbatoare. In fiecare an, in luna aprilie, se sarbatoreste Sakura (numele ciresului japonez). Cu totii stim ca ciresii nu stau mult timp infloriti, iar aceasta sarbatoare, prin floarea de cires, simbolizeaza natura trecatoare a vietii.
[adsenseyu1]
O sarbatoare incarcate de intelepciune. Dincolo de frumosetea venita parca din alta lume a ciresilor japonezi infloriti, Sakura are si o insemnatate nationala puternica pentru japonezi. In timoul celui de-al doilea razboi mondial, autoritatile nationale au folosit aceasta sarbatoare pentru pastrarea sentimentului national,
China- Xinnian kuaile – Sarbatoarea Primaverii sau Anul Nou Chinezesc. Este cea mai importanta sarbatoare a poporului chinez, si se spune ca ar avea o vechime de 4000 de ani. Nici nu ne miram, in china parca totul a aparut acum mult timp.
Festivalul dureaza doua saptamani si reprezinta o sarbatoare a familiei, fiind marcate de un adevarat exod, sute de milioane de oameni mergand spre locurile natale. Sarbatoarea este marcata de ideea de binecuvantare si fericire. In ultimul timp, aceasta sarbatoare a devenit tot mai comerciala. Cu aceasta ocazie, pentru bradul natural a aparut varianta de brad artificial.
Crestinismul – Sarbatoarea Nasterii Domnului sau Craciunul. Se sarbatoreste pe 25 decembrie si face parte din ce 12 praznice imparatesti ale Bisericii.Este a patra mare sarbatoare dupa Paste sau Invierea Domnului.
[adsenseyu1]
De la inceputul secolului XX, Craciunul devine si o sarbatoare laica, iar celebrarea acestuia se intinde si la necrestini. Astfel, puntem vedea si in China, in marile orase brazi impodobiti pe strada. De creciun oamenii isi fac cadouri, si foarte multi se intorc spre locurile natale. Este o saratoare a linistii, a impacarii si a bucuriei ca astazi s-a nascut Mantuitorul lumii.
India – Diwali – sirul de lumina sau Festivalul Luminilor. Este o sarbatoare nationala in India, foarte importanta, fiind sarbatorita si de indienii care traiesc in alte tari. Este foarte importanta pentru adeptii hinduismului, budismului, sikhismului si jainismului.
Desi in traducere inseamna „sirul de lumini”, sarbatoarea are diferite nume, in functie de regiune. In timpul sarbatorii, oamenii aprind „diyas”, adica fitile din bumbac care plutesc in vase de lut umplute cu ulei. La orase acestea sunt inlocuite de lumanari sau becuri.
De asemenea apar afise si imagini cu zeii Ganesh si Lakshmi si decoratiuni pentru usi confectionate din broderii, clopotei, oglinzi si scoici. Un alt obicei este acela ca oamenii sa isi cumpere haine noi. Diwali semnifica si incheierea anului agricol in India si Nepal.