Pe piata gasim diferite tipuri de vitamine si suplimente pentru copii, dar cand sunt intr-adevar necesare? In multe farmacii si magazine cu produse naturiste puteti gasi numeroase suplimente pentru copii.
De la vitamina C la vitamina B, trecand prin vitamina D si fluor, ca sa nu mai vorbim de faimoasele multivitamine. Stim ca vitaminele sunt esentiale pentru cresterea copiilor si, in majoritatea cazurilor, o dieta echilibrata si variata este suficienta.
Exista unele situatii cand suplimentarea produselor naturale ar putea fi cu adevarat utila, dar prima regula pentru cresterea copiilor sanatosi este sa va concentrati asupra unui stil de viata corect.
Asa-numitii micronutrienti precum vitamine si minerale sunt foarte importante pentru a asigura cresterea si dezvoltarea optima a organismului si, in general, contributia lor poate fi asigurata printr-o dieta corecta.
La urma urmei, un supliment alimentar este, prin definitie, un produs destinat suplimentarii dietei in anumite conditii de deficit. Este foarte dificil pentru un copil sanatos care urmeaza o dieta corecta sa aiba nevoie de suplimente, cu exceptia unor cazuri, in special in primul an de viata.
Nu este nevoie sa purtam un razboi ideologic impotriva suplimentelor, dar parintii ar trebui sa invete ca in primul rand este necesar sa se concentreze pe o alimentatie corecta pentru a asigura copilului toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie.
In caz de deficiente, medicul pediatru va recomanda un supliment specific. Inainte de a oferi copilului un suplimentul promovat la televizor sau pe web, este necesar sa reflectam asupra stilului sau de viata pentru ca nicio substanta nu poate inlocui acest lucru.
Exista, de asemenea, unele situatii particulare, ca in cazul nou-nascutilor, in care integrarea unor vitamine este cu adevarat necesara si, prin urmare, recomandata de toate societatile stiintifice. Exista doar doua suplimente considerate esential esentiale pentru toti bebelusii: vitaminele K si D.
Vitamina K este importanta pentru producerea de substante care contribuie la coagularea normala a sangelui. La nastere, bebelusii au o deficienta fiziologica a acestei vitamine, deoarece transferul acesteia in uter prin placenta este limitat si, prin urmare, pot experimenta asa-numita boala hemoragica a nou-nascutului, care este rara, dar potential grava.
Si intrucat laptele matern este o sursa slaba de vitamina K la copiii alaptati, suplimentarea pe cale orala este, de asemenea, recomandata pana in a treia luna de viata.
In ceea ce priveste vitamina D, este unul dintre pilonii fundamentali pentru dezvoltarea solida a copilului, foarte importanta pentru cresterea si dezvoltarea masei osoase, dar si a muschilor si pentru reglarea diferitelor functii ale organismului.
Vitamina D se gaseste in unele (putine) alimente, cum ar fi pestele gras, ficatul, galbenusul de ou, legumele cu frunze de culoare verde inchis si branzeturile, dar mai ales este produsa in mod spontan de organism ca urmare a expunerii la lumina soarelui.
La copiii cu varsta sub un an, riscul de deficienta este foarte mare, deoarece copiii foarte mici sunt slab expusi la lumina soarelui. Din acest motiv, societatile stiintifice internationale recomanda administrarea a 400 UI de vitamina D pe zi pentru toti copiii nascuti la termen, indiferent de tipul de hranire (fie cu lapte matern sau formula.).
La copiii cu varsta peste un an si adolescenti, suplimentarea este recomandata daca exista riscuri speciale de deficienta.
Vitamina K si vitamina D sunt, prin urmare, singurii doi micronutrienti care trebuie integrati tuturor copiilor.
Cand dieta este speciala sau dezechilibrata poate fi sugerata utilizarea suplimentelor.
Omega 3
O sursa buna de omega 3 este reprezentata de pesti, dar unii copii il urasc din cauza aromei sau pestele este mai greu de procurat. Medicul pediatru va lua in considerare oferirea unui supliment de omega 3.
Vitamina B12
Tot mai des astazi, multi parinti prefera sa elimine carnea din dieta lor si a copiilor lor. In acest caz, suplimentarea cu vitamina B12 este esentiala. La copiii care sunt vegetarieni, vegani sau care mananca foarte putina carne, B12 trebuie suplimentat pentru a evita tulburarile neurologice permanente.
Daca copilul are o dieta vegetariana sau vegana, este important, de asemenea, sa evaluati nivelurile de fier si zinc, dar chiar si aici, cu o dieta echilibrata si cu atentia potrivita, nu ar trebui sa intampinam deficiente.
Spre deosebire de copiii vegetarieni si vegani, gasim copii care resping legumele direct si pur si simplu nu vor sa le guste. In acest caz, ar merita, de asemenea, sa luati in considerare un multivitaminic.
Exista o lista lunga de vitamine si minerale esentiale pentru copii, insa, pentru a le oferi, consultati, de fiecare data, medicul.
1 comment
Foarte bun articolul, multumesc mult pentru recomandari!
Comments are closed.