Pe vremuri, mai exact acum vreo 30 de ani, regimul communist era bine impamantenit in tara noastra, in mentalitatea noastra (aici inca il mai putem gasi, pe alocuri), in felul in care ne traiam viata, in felul in care ne raportam la altii. Tot atunci, fiecare tanar ce termina liceul era automat integrat in campul muncii, sau mergea mai departe sa continuie cu studii superioare.
In vremurile noastre insa, nimeni nu mai are grija ca tinerii nostri sa ajunga acolo unde isi doresc, rareori ii ajuta cineva sa obtina locul de munca pe care si-l doresc, mai ales daca nu se trag din familii bune, cu renume, sau cu bani.
[adsenseyu1]
In prezent tot mai multi tineri incearca sa obtina un post de lucru, insa majoritatea se blocheaza atunci cand sunt intrebati de experienta profesionala. Ceea ce marea lor majoritate nu stie este ca experienta tocmai a devenit mai … permisiva.
Adica, inca de anul trecut orice fel de activitate extracurriculara este definita ca si experienta profesionala. Cu alte cuvinte, daca faci parte din grupa de teatru de la facultate, sau in timpul liber esti voluntar ori poate faci parte dintr-un partid politic, toate aceste activitati vor fi private ca si experienta profesionala, intrucat si in aceste conditii a trebuit sa stii sa lucrezi in echipa, sau sa inveti sa coordonezi o echipa sau sa intreprinzi alte activitati pe care le face si un angajat.
Totusi, avand in vedere ca vorbim despre angajatori romani, prejudecatile raman in societatea noastra, poate mai mult decat in altele. Asa ca, chiar si cu aceasta experienta neplatita, unii angajatori sunt reticenti cand vine vorba de angajarea cuiva fara experienta in CV. Mare parte din tinerii romani nu au habar ce inseamna sa fii angajat, cu norma intreaga, asa ca se lovesc de multe ori de refuzuri.
[adsenseyu1]
Sunt, insa, si domenii care angajeaza pe banda rulanta tineri, chiar si absolventi de liceu, si care continua sa aiba succes. Printre aceste domenii pot reaminti fast food, publicitate si promovare si videochat.
Nu va inchipuiti ca aici angajtatorii sunt mai intelegatori, sau mai atenti si la experienta relevanta a tinerilor. Nu, pentru acesti angajatori experienta nu este relevanta, pentru ca prefera sa se foloseasca de angajatii mai vechi care sa ii formeze pe cei noi. Asa se dezvolta spiritual de echipa si asa se incheaga mai bine relatiile de serviciu, care, in definitive, pot aduce profit si mai mult pentru angajatori.
Poate daca mai multi angajatori romani, ar gandi la fel ca cei care angajeaza deja fara o experienta anterioara, atunci poate economia Romaniei nu ar mai avea atat de mult de suferit de pe urma ratei somajului si de pe urma falimentului societatilor comerciale.
Este mult mai simplu sa angajezi un tanar, chiar si fara experienta, sa-l formezi in firma ta, iar el sa ramana fidel companiei tale, decat sa angajezi oameni deja formati care sa nu fie dispusi sa plece la alta companie atunci cand salariul oferit acolo concureaza cu cel pe care il dai tu, ca angajator.
Tinerii de azi nu sunt chiar atat de nepriceputi cum ni se pare, ba chiar in unele domenii noi suntem cei nepriceputi, asa ca nu ar strica sa le dam o sansa in plus, atunci cand vin la noi sa-si depuna CV-ul.