Prețurile promoționale reprezintă o strategie care a este utilizată în campaniile de marketing de către afacerile care vând bunuri și servicii. Sunt, evident, o metodă populară de a crește vânzările și de a atrage clienții, dar, în ciuda popularității, deseori sacrifică profitul prin reducerea veniturilor din vânzări.
În trecut, când exista o concurență mai redusă pe piață, promoțiile erau folosite sporadic de către retaileri pentru a goli stocurile acumulate, de exemplu. Realitatea actuală este diferită. Având în vedere numărul de concurenți de pe piață și existența unor consumatori din ce în ce mai pretențioși, este normal ca multe companii să folosească reduceri promoționale mari pentru a se distinge din mulțime. Dar este necesară această strategie pentru succesul afacerii tale?
Îți voi prezenta câteva dintre motivele pentru care prețurile promoționale pot să nu aibă adesea succesul pe care comercianții îl așteaptă sau chiar să afecteze negativ imaginea companiei.
Sensibilitate crescută la preț
Consumatorii sunt din ce în ce mai înțelepți și înțeleg tehnicile de marketing pe care companiile le preferă. Bombardarea cu promoții din ce în ce mai atractive a determinat clienții să își creeze un obicei în a aștepta reduceri și oferte noi. Din această cauză, spre deosebire de trecut, consumatorii nu mai așteaptă perioadele de vânzare din februarie și august, ca și cum ar fi un dar de la divinitate, deoarece știu că va exista o altă ofertă mai devreme sau mai târziu, poate chiar și mai bună. Dincolo de aceasta, majoritatea consumatorilor nu doresc să plătească prețul integral pentru un articol, cu excepția cazului în care este absolut necesar, deoarece știu că o reducere așteaptă chiar după colț. În consecință, pe lângă războaiele constante ale prețurilor, acest lucru afectează și sensibilitatea prețurilor de consum.
Reputația ta ar putea fi pusă la îndoială
Un comerciant care folosește adesea promoții de preț își poate afecta propria imagine în acest proces. Dacă o pereche de pantofi este vândută la 100 de lei, datorită promoțiilor constante, acești pantofi au o valoare de 100 de lei în ochii consumatorilor. Aceasta înseamnă că, atunci când vrei să revii la prețul normal, „X”, consumatorul va opune rezistență. Și mai rău, s-ar putea crede că noul preț nu este real, că este un preț umflat care îți permite pur și simplu să oferi ulterior „prețul promoțional”. Pe scurt, acest lucru îți dăunează reputației.
O bază slabă pentru succesul pe termen lung
Promoțiile generează venituri pe termen scurt, dar nu oferă o bază pentru succesul pe termen lung. Când produsele tale au un preț constant la tarife promoționale, clienții pe care îi atragi vor fi cei care caută mereu produse sau servicii ieftine, vânătorii de oferte, care te vor abandona în orice moment vor găsi un preț mai bun.
Promoțiile pot fi eficiente atunci când sunt utilizate cu moderație ca instrument pentru a vinde produse acumulate pe stoc sau pentru a-ți prezenta produsele consumatorilor.
O modalitate de a mai amortiza pierderile datorate reducerilor de preț este utilizarea unui instrument de monitorizare a prețurilor competiției. Pricevent este un soft inteligent, care pe lângă prețul oferit de concurență îți oferă multe alte date despre competitorii tăi, cum ar fi stocuri de produse, taxe de transport, informații despre produse toate integrate în rapoarte bine structurate.
În final, adevărul este că optarea pentru o strategie de stabilire a prețurilor care implică prețuri mici constante nu este întotdeauna o tactică inteligentă. Din ce în ce mai mulți comercianți optează pentru utilizarea software-ului de optimizare a prețurilor pentru a putea să primească ajutor să-și crească vânzările fără a sacrifica profiturile. Așa că… Ce mai aștepți? Intră pe pricevent.com și convinge-te!