Cu totii am vazut care sunt etapele pe care mulsul corect al vacilor trebuie sa le respecte. Acest lucru vine pe fondul aparitiei a tot mai multor aparate de muls vaci, care mai de care mai performante si mai bune, tocmai pentru a reduce din timpul alocat acestei etape de ingrijire a animalelor.
Cu toate acestea insa, chiar daca folosim aparate de muls vaci, sau chiar daca mulsul inca este executat manual, exista totusi o etapa fara de care nu se poate, una cu o importanta absolut vitala pentru tot ceea ce inseamna colectarea in mod corect a laptelui.
[adsenseyu1]
Vorbim aici despre pre-muls, acea etapa in care pot fi depistate inca de la bun inceput problemele ce tin de starea de sanatate a vacii. Premulsul se face inainte de folosirea aparatului de muls, si consta in colectarea in interiorul unui recipient special (denumit pahar de premuls) a primei cantitati de lapte venita din uger. Aceasta operatiune are un rol aparte si indica cu o acuratete destul de mare starea de sanatate a laptelui, chiar si in urma unei simple analize vizuale.
Analiza din punct de vedere vizual consta in urmarirea consistentei laptelui, a culorii, dar si a modului in care acesta arata in general. Daca laptele are o culoare fada si o consistenta mult prea apoasa fata de cea pe care o cunoastem in mod uzual, in acel caz ne putem pune problema unei infectii interne sau la nivelul mameloanelor animalului, sau a altor categorii de situatii, care vor trebui tratate in consecinta tocmai pentru a nu altera calitatea laptelui intrutotul.
Asadar, avantajul major al premulsului consta in faptul ca impiedica pe de o parte ca laptele initial sa se amestece cu laptele bun din punct de vedere calitativ, dar are implicatii si in ceea ce priveste faptul ca poate preveni o infestare totala a laptelui colectat, in situatia in care in cazul animalului exista o infectie.
In cazul in care aceasta exista, este imperios necesar ca animalul sa fie tratat corespunzator, conform situatiei intalnite. Sub nicio forma aceasta situatie nu trebuie trecuta cu vederea deoarece poate periclita sanatatea intregii ferme, dar si a restului utilizatorilor care folosesc laptele din tancurile de racire.
[adsenseyu1]
Premulsul este o etapa pe care foarte multi crescatori de animale prefera sa o treaca cu vederea. Din pacate insa, premulsul, ca si mulsul in gol (supramulgerea), sau igiena precara a animalelor, pot fi factori declansatori ai unor adevarate probleme. De preferat este ca fiecare etapa in parte sa fie efectuata asa cum ar trebui, astfel incat problemele sa poata fi evitate.
Dupa terminarea premulsului si a analizei calitative a esantionului de lapte, se poate trece la etapa urmatoare, si anume la pregatirea mameloanelor pentru atasarea capetelor de muls aferente aparatului folosit.
Aparatele necesare acestei etape pot fi gasite destul de facil in majoritatea magazinelor de profil, unul dintre cele mai dine dintre acestea fiind site-ul www.aparatedemuls.blogspot.com . Aici puteti gasi tot ceea ce va este necesar pentru desfasurarea etapelor de crestere si ingrijire a vacilor, cat si aparatura necesara colectarii in totale conditii de igiena a laptelui.