Se zice ca tinerilor insuratei le sta bine la casa lor, chiar si in chirie, insa departe de mama si de tata, ori, mai rau, de socri, care-ar fi cel mai mare cosmar ar celor care acum incep sa traiasca in doi, sa se cunoasca si sa se familiarizeze cu deprinderile dintr-o zi normala de cuplu proaspat mutat impreuna.
Febra gasirii unei locuinte ii pune pe multi in mare dificultate, in principal din pricina banilor. Daca nu dispun de sustinere financiara din partea rudelor, daca inca nu au un cuibusor de nebunii al lor, sau daca nu li s-a cinstit suficient de bine la nunta, tinerii se gandesc ce sa faca, dar mai ales cum sa faca incat sa nu-si ipotecheze viata la banca pentru un credit de locuinta noua.
Pentru mai multe idei in legatura cu domeniul atat de vast al constructiilor va invit sa intrati pe
Renovat.ro, un site plin de discutii si idei interesanta din domeniu.
Inainte de a se avanta in necunocut, cu sau fara bani in mana, oamenii prevazatori scot o foaie si un pix si incep sa compare urmatoarele avantaje si dezavantaje ale cumpararii unui teren petru construirea unei locuinte, sau directa achizitionare a unui apartament la bloc:
[adsenseyu1]
Persoanele prietenoase, carora le place sa socializeze, sa aiba cu cine-si bea in mod spontan cafeaua, dar mai ales care abia asteapta sa vina weekend-ul pentru a savura noile barfe de prin vecini, cu siguranta prefera locuitul la bloc.
In schimb, persoanele familiste, care tin la intimitatea lor, isi vor construi o casa cu un gard mare, peste care sa treaca doar pasarile cerului. Indiferent de alegerea facuta, fiecare dintre aceste doua categorii de persoane are motive temeinice pe care se sprijina preferintele lor.
Constructia unei case presupune timp, bani si energie. La o casa se munceste, chiar daca vorbim de o casa din lemn, insa mutarea nu este atat de usoara, motiv pentru care persoanele grabite se vor muta intotdeauna la bloc, unde, practic, stalpii de sustinre si peretii exista deja, deci se pune problema doar de ulterioare reamenajari ori imbunatatiri interioare.
Unora le place natura, altora nu. Unii doresc sa o integreze in rutina lor zilnica, asa ca o tin cat mai aproape de casa lor, daca se poate chiar in curte, acolo unde,dintr-o parcele de teren aferent casei, isi incropesc o mica gradina cu straturi, sau poate doar un foisor, in care sa se relaxeze vara, in serile sufocante. Ceilalti, care sunt mai practici, se vor izola in apartament, in jungla de beton si se vor multumi sa priveasca natura de pe geamul unui etaj superior.
[adsenseyu1]
Mai greu este insa cu animalele la bloc, lucru care nu constituie un impediment pentru cei care-si cumpara un teren si isi construiesc mai apoi o casa. In functie de suprafata terenului, se vor putea construi chiar tarcuri amenajate, unde sa locuiasca diferitele vietati, spatiu de care cu siguranta nu dispui la bloc, unde mai pui si ca, poate, unora dintre vecini nu le va conveni zgomotul, mirosul si alte aspecte tangentiale.
Desigur, mai sunt si parintii grijulii care, inainte de a cumpara un apartament, se intereseaza de spatiile de joaca din jurul blocului. Lucrul acesta nu ii ingrijoreaza pe cei care cumpara un teren, caci, tot din acesta, vor putea chiar ei sa-i construiasca celui mic un loc pentru joaca, ce va fi doar al sau, pe care-l va putea folosi ori de cate ori va dori.
Concluzionam asadar ca, in functie de gusturi, dar mai ales de nevoi si de resursele de timp, spatiu si bani, fiecare dintre noi va alege ceea ce i se potriveste cel mai bine lui si familiei sale, atunci cand vine vorba de achizitiont o locuinta: fie un apartament la bloc, fie cumpararea unui teren pe care sa se construisca o casa.