Garduri si porti, protectia noastra artificiala

Share Button

Subiectul de porti si garduri nu este unul tocmai de mare interes, dar daca ne gandim putin aceste doua elemente ne delimiteaza proprietatea nu doar intr-un sens fizic dar si psihologic. Ca si oameni suntem legati de lucrurile care ne apartin, acestea nu doar ca sunt ale noastre, dar ne ajuta sa supravietuim, sa castigam sau sa traim.

Proprietatea ta este locul care iti apartine, unde te simti in siguranta, unde poti sa faci ce vrei (sau aproape tot ce vrei), unde dormi, mananci, te simti bine, ai o familie, unde aduni amintiri. Dar traim intr-o lume reala, cu oameni buni si oameni rai, unde ce e al meu si ce e al tau e relativ, daca nu este delimitat.

Din aceasta cauza avem garduri si porti, ca sa limitam ce e al nostru, de ce e public. Desi in unele tari gardul propriu zis nu mai e necesar sau are o forma simbolica de gardulet alb de decor, in Romania gardurile inca au o valoare strict practica, aceea de a tine lumea afara.

ppt.ro

Din aceasta cauza deseori vedem garduri mari de 2 metri sau mai inalte, rezistente, din beton, capabile sa reziste unui asalt armat. Estetica lor denota un mesaj clar, stai afara si am lucruri de valoare aici. Un astfel de gard atrage mai multi infractori decat un gard obisnuit.

La fel si portile, nu sunt doar un mijloc de a intra si de a iesi, sunt si primul lucru pe care il vezi si primul lucru care iti atrage atentia. Fie ca sunt porti culisante sau porti batante, ca sunt din fier, din lemn, sau alte materiale, iti atrag atentia. Iar daca gardul e masiv, probabil si portile vor fi la fel, masive si grele, mai ales daca sunt porti culisante, greu de deschis, greu de patruns.

Un lucru bun, daca nu ar trebui sa le folosesti si tu. Insa, precum gardul si poarta delimiteaza fizic proprietatea, stabileste accesul si un sistem de supraveghere sau un sistem de alarma ajuta la pastrearea sigurantei mult dorite. Iar pentru porti grele, exista sisteme de automatizari porti culisante sau porti batante.

Am spus ca gardurile si portile sunt protectia noastra artificiala, asa am inceput acest articol, ele ne protejeaza, dar mai mult cu gandul, decat cu altceva, cel putin in ziua de astazi. Un gard mare de nepatruns apara cetati si orase intregi, iar astazi nu mai inseamna nimic, tehnologia face totul.

Gardurile poti fi escaladate, portile pot fi sparte, chiar usor, si protectia ramane doar artificiala. Siguranta tangibila nu vine printr-un obstacol fizic, ci printr-un obstacol inteligent. Portile automate nu te ajuta doar sa le deschizi pentru ca sunt mari sau grele, sunt un obstacol inteligent, acestea se deschid cand vrei tu sa le deschizi, si daca cineva incearca sa le deschida fara permisiunea ta, vei stii acest lucru.

In acelasi fel, cativa senzori de miscare sau un set de camere de supraveghere de exterior vor face o treaba mult mai buna ca un gard de beton de 2 metri. Nu am ajuns inca la garduletul alb, inca mai avem nevoie de garduri si porti, dar daca le folosim intr-un mod inteligent nu trebuie sa le transformam in obeicte masive si inestetice.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.