Din ce este compus si cum functioneaza un smartphone?

Din ce este compus si cum functioneaza un smartphone?

0 Shares
0
0
0

Aproape fiecare dintre noi are in ziua de astazi un smartphone sau cel putin asa spun statisticile. Daca esti interesat de piese telefoane mobile, intra pe AccesoriiGsm.ro.

De fapt, in luna Decembrie a anului 2013, se estima ca la nivel global sunt in uz peste 1.4 miliarde de smartphone-uri.

Persoanele care le folosesc, vorbesc constant la ele, fac poze cu ajutorul camerelor foto, intra si cauta informatii pe internet sau isi petrec timpul pe retelele de socializare, etc. Captain Kirk din Startrek ar fi cu siguranta gelos, sa vada cate se pot face cu aceste device-uri.

La interior, smartphone-urile si telefoanele celulare, sunt de fapt mini-radio-uri care trimit si primesc semnale radio. Retelele celulare sunt divizate in zone specifice numite celule.

Fiecare celula dispune de o antena principala, care primeste semnale de la telefoanele celulare, aflate in raza de acoperire. Aceasta antena, transmite mai apoi semnalele exact ca si o statie radio, iar telefonul tau mobil preia semnalul transmis de antena, asa cum o face un radio normal.

Smartphone-urile folosesc tehnologia de retea celulara si pentru a primi sau trimite date diverse (transfer de fisiere, web browsing). Developer-ii clasifica aceasta tehnologie pe generatii. Iti amintesti prima generatie de telefoane celulare? Includea fara doar si poate, tehnologia telefoanelor analogice.

Totusi, pe masura ce tehnologia celulara a progresat, protocoalele acesteia au devenit mai avansate. In 2014 de exemplu, telefoanele celulare au ajuns al a 4-a generatie sau 4G.

Desi majoritatea operatorilor de telefonie mobila isi dezvolta in continuare retelele 4G, unele companii (ca de exemplu Samsung), dezvolta deja tehnologii 5G, care sunt de cateva ori mai rapide decat 4G-ul si ofera viteze de neconceput pentru ziua de astazi. Imagineaza-ti doar ca ai putea descarca un film full hd, in cateva secunde.

Consideratii speciale.

Desi telefoanele celulare se aseamana foarte mult cu suratele lor mai mari (computerele desktop sau laptop-urile), acestea au cateva particularitati care le fac speciale:

–    Atunci cand efectuezi un apel pe telefonul tau, vrei sa ai acces si la alte functii in acelasi timp (ca de exemplu o agenda de numere sau un calendar).
–    Telefoanele trebuie sa fie tot timpul “always on” adica aprinse, exact ca si un telefon normal, cu fir, dar destul de eficiente in asa fel incat sa poata functiona cat mai mult posibil, doar cu bateria inclusa.
–    Telefoanele mobile trebuie sa fie functionale, chiar si daca nu sunt conectate in orice moment la o retea mobila sau la un serviciu de date.
–    In timp ce un computer are metode de input standard – majoritatea bazandu-se pe mouse si tastatura pentru acest lucru – telefoanele mobile moderne functioneaza cu ajutorul unui touchscreen, al unei tastaturi modificate sau o combinatie dintre acestea.

Unele smartphone-uri functioneaza strict cu procesorul din dotare (chipset-ul). Altele, pe langa procesoare, au si chip-uri de computer care adauga functionalitati speciale.

Telefoanele cu camera, au senzori de inalta rezolutie, exact ca si cei prezenti pe camerele digitale stand-alone. Alte chip-uri pot suporta functii complexe, ca de exemplu browsing-ul web, sharing-ul de fisiere sau redarea continutului audio si video.

0 Shares
You May Also Like