Marketingul online evolueaza aproape la fel de repede ca si industria IT, am trecut de la lipirea de afise sau completarea de chestionare si formulare cu pixul la un mediu complet diferit unde clientii afla de afacerea ta de la prietenul nostru Facebook.
De aceea, cel mai indicat ar fi ca, atunci cand iti construiesti o prezenta online, sa tii cont de parerea unui specialist in domeniu.
Si pentru un proprietar de business este important sa detina cateva notiuni de marketing online pentru a sti cum sa evidentieze ceea ce ofera firma sa ori cum sa isi coordoneze un specialist.
Cu cat afacerea evolueaza cu atat este mai pretios timpul petrecut si calitatea operatiunilor de aceea un om din domeniu contribuie mult la maximizarea eforturilor si costurilor.
Ca sa ai succes in marketingul online,trebuie sa ia o strategie,sa urmezi cativa pasi.iata-i:
Stabileste-ti obiectivele.
Acestea trebuie sa fie smart adica:
- specifice si cat mai clare;
- -masurabile: ceea ce vei desfasura se va putea cuantifica;
- accesibile: trebuie sa te asiguri ca obiectivele pot fi intr-adevar atinse (sa evitam cazul in care ne supraevaluam);
- relevante: ce obtinem noi ca firma de pe urma actiunii pe care o intreprindem, este sau nu importanta pentru noi
- in timpul potrivit: gestionarea timpului si stabilirea unui deadline (termen limita) de care sa tinem cont si care ne va ajuta sa fim mult mai eficienti
Analizeaza-ti competitia
Fii informat, vezi unde te situezi si urmareste competitorii indeaproape, asta te va ajuta sa cresti si sa identifici unele probleme pe care e posibil sa le ai. Si pe care nu le-ai fi vazut altfel sau sa iti gasesti exact acel atu care de diferentiaza si te pune in lumina.
Orienteaza-te spre client
Pleaca de la nevoile pe care le au clientii si construieste produsul in jurul acestora. Apoi gandeste-te la ceea ce iti doresti sa le transmiti si care e imaginea pe care vrei ca ei sa o aiba in minte atunci cand iti cumpara/interactioneaza cu produsul/serviciul tau si mai ales cu echipa ta.
Comunica cu clientii si gestioneaza cat mai “profi” raspunsurile negative, deoarece inclusiv din acestea poti sa vezi criticile constructive si sa identifici aspecte noi ce pot fi aduse.
Mergi acolo unde sunt utilizatorii tai
Fa cat mai bine o diferentiere a ceea ce oferi tu in raport cu competitorii si cauta-ti publicul in platforma in care activeaza.
Mesajul pe care il oferi trebuie sa fie unul adaptat audientei, de exemplu nu vei posta acelasi continut pe toate platformele prin care comunici, ci il vei personaliza, fiecare dintre acestea aduna anumite persoane si idei.
Nu uita de mobil
Privind numarul mare de persoane care activeaza de pe telefonul mobil, prezenta pe oricare platforma de comunicare (facebook, instagram, twitter, pinterest etc.) cat si optimizarea site-ului tau pentru mobil sunt aspecte ce nu mai pot fi neglijate
Optimizeaza site-ul pentru motoarele de cautare
Pentru acesta optimizare trebuie sa insisti pe ceea ce numesc specialisti SEO, adica Search Engine Optimization si care trebuie sa fie de o calitate cat mai ridicata. Cu cat iti cresti calitatea site-ului cu atat vei obtine o pozitie favorabila in cautari si vei ajunge la acele persoane cu care iti doresti sa interactionezi.
Poti lua startul printr-o retea de socializare
In unele cazuri poti incepe de la construirea unei prezente in retelele de socializare urmata apoi de un site, daca este necesar. Platformele de socializare au evoluat atat de mult incat sunt afaceri care castiga fara a avea un site, insa din nou depinde de ceea ce oferi.
Asadar, profita de ceea ce iti ofera internetul pentru ca afacerea ta trebuie sa fie acolo sau sa ajunga unde sunt si potentiali tai clienti.