Ce tipuri de insecticide exista?

Ce tipuri de insecticide exista?

0 Shares
0
0
0

Agricultorii, cu sigruranta atunci cand cauta cele mai bune insecticide pentru combaterea principalilor daunatori din culturile de camp, isi vor indrepta atentia si spre Insecticid Karate zeon. Exista magazine online precum FarmBee care comercializeaza acest tip de insecticid, dar si alte insecticide, ideale pentru lupta impotriva insectelor daunatoare pentru culturile din camp.

In urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta despre insecticidele care se regasesc pe piata, si care le pot fi de mare folos agricultorilor in lupta lor impotriva insectelor.

Formamidine

Formamidinele cuprind un grup mic de insecticide. Trei exemple sunt clordimeform (Galecron®, Fundal®), formetanat (Carzol®) si amitraz (Mitac®, Ovasyn®). Valoarea lor actuala consta in controlul daunatorilor rezistenti la OP si carbamat. Simptomele de intoxicatie cu formamidina sunt deosebit de diferite de alte insecticide. Actiunea lor propusa este inhibarea enzimei monoaminoxidaza, care este responsabila de degradarea neurotransmitatorilor norepinefrina si serotonina. Aceasta duce la acumularea acestor compusi, care sunt cunoscuti sub numele de amine biogene. Insectele afectate devin silente si mor.

Dinitrofenoli

Molecula de baza dinitrofenol are o gama larga de toxicitati – ca erbicide, insecticide, ovicide si fungicide. Dintre insecticide, binapacryl (Morocide®) si dinocap (Karathane®) au fost cele mai recent utilizate. Dinocap este un miticid eficient si a fost foarte puternic utilizat ca fungicid pentru controlul ciupercilor de mucegai pudra.

Din cauza toxicitatii inerente a dinitrofenolilor, toate au fost retrase. Dinitrofenolii actioneaza prin decuplarea sau inhibarea fosforilarii oxidative, ceea ce impiedica practic formarea moleculei cu fosfat mare, adenozina trifosfat (ATP).

Organostaniu

Organotinele sunt un grup de acaricide care se dubleaza ca fungicide. Acesti compusi de staniu inhiba fosforilarea oxidativa la locul decuplarea dinitrofenolului, impiedicand formarea moleculei cu adenosifen trifosfat de mare energie (ATP). Aceste cutii de trialchil inhiba, de asemenea, fotofosforilarea in cloroplaste, unitatile subcelulare purtatoare de clorofila) si ar putea servi, prin urmare, ca algicide.

Piretroide

Piretrul natural a fost folosit rar in scopuri agricole din cauza costului si a instabilitatii sale in lumina soarelui. In ultimele decenii, multe materiale sintetice asemanatoare piretrinei au devenit disponibile. Au fost denumite initial ca piretroizi sintetici. In prezent, nomenclatura mai buna este pur si simplu piretroizi. Acestea sunt stabile in lumina soarelui si sunt, in general, eficiente impotriva majoritatii daunatorilor de insecte agricole atunci cand sunt utilizate la rate foarte mici de 0,01 la 0,1 lire pe acra.

Piretroizii au moduri de actiune similare, asemanatoare cu cele ale DDT si sunt considerate otravuri axonice. Aparent lucreaza pastrand deschise canalele de sodiu in membranele neuronale. Exista doua tipuri de piretroizi. Tipul I, printre alte raspunsuri fiziologice, are un coeficient de temperatura negativ, asemanator cu cel al DDT.

De tip II, in schimb, au un coeficient de temperatura pozitiv, care arata o ucidere crescuta odata cu cresterea temperaturii ambientale. Piretroizii afecteaza atat sistemul nervos periferic cat si cel central al insectei. Initial stimuleaza celulele nervoase pentru a produce descarcari repetitive si in cele din urma provoaca paralizie. Astfel de efecte sunt cauzate de actiunea lor asupra canalului de sodiu, o gaura minuscula prin care ionii de sodiu li se permite sa intre in axon pentru a provoca excitatie.

Nicotinoizii

Nicotinoizii sunt o clasa mai noua de insecticide cu un nou mod de actiune. Au fost denumite anterior nitro-quanidine , neonicotiniluri, neonicotinoide, cloronicotine si mai recent sub forma de clorotonotinil. La fel cum piretroizii sintetici sunt similari si modelati dupa piretrine naturale, la fel si nicotinoizii sunt asemanati si modelati dupa nicotina naturala. Nicotinoizii actioneaza asupra sistemului nervos central al insectelor, provocand blocarea ireversibila a receptorilor postinaptici nicotinergici de acetilcolina (Vezi si Nicotina sub botanice).

Fipronil

Fipronil blocheaza canalul clorurii (acid g-aminobutiric- (GABA)) in neuroni, antagonizand astfel efectele „calmante” ale GABA, similar cu actiunea ciclodienelor.

Pirazolii

Modul lor de actiune este acela de a inhiba transportul de electroni mitocondriali la locul NADH-CoQ reductazei, ceea ce duce la intreruperea formarii de adenozina trifosfat (ATP), molecula de energie cruciala.

Benzoiluree

Benzoilureele sunt o clasa complet diferita de insecticide care actioneaza ca regulatori de crestere a insectelor (IGR). In loc sa fie otravurile tipice care ataca sistemul nervos al insectelor, acestea interfereaza cu sinteza chitinei si sunt preluate mai mult prin ingestie decat prin contact. Cea mai mare valoare a acestora este in controlul omizilor si larvelor de gandac.

 Benzoilureele au fost folosite pentru prima data in America Centrala in 1985, pentru a controla un focar sever si rezistent de viermi de frunze ( Spodoptera spp., Trichoplusia spp. ) In bumbac. Retragerea clorimeformului de ovicid a facut ca controlul lor sa fie destul de dificil datorita rezistentei lor ridicate la aproape toate clasele de insecticide, inclusiv piretroizii.

Benzoilurea actioneaza asupra stadiilor larvare ale majoritatii insectelor prin inhibarea sau blocarea sintezei chitinei, o parte vitala si aproape indestructibila a exoscheletului insectelor. Efectele tipice asupra dezvoltarii larvelor sunt ruptura cuticulei malformate sau moartea prin infometare. Femeile adulte de boll expuse la diflubenzuron depun oua care nu eclozeaza. Si, controlul larvelor de tantar poate fi obtinut cu doar 1,0 grame de diflubenzuron pe acre de apa de suprafata.

0 Shares
You May Also Like