Edemul este umflarea cauzata de excesul de lichid prins in tesuturile corpului. Desi edemul va poate afecta orice parte a corpului, este posibil sa il observati mai mult la maini, brate, picioare, glezne si picioare. Edemul poate fi rezultatul medicatiei, sarcinii sau unei boli de baza – adesea insuficienta cardiaca congestiva, boli de rinichi sau ciroza hepatica.
A lua medicamente pentru a indeparta excesul de lichid si a reduce cantitatea de sare din alimentele de obicei usureaza edemele. Cand edemul este un semn al unei boli de baza, boala in sine necesita tratament separat.
Simptome
Semnele edemelor includ:
- Umflarea tesutului direct sub piele, in special la nivelul picioarelor sau bratelor;
- Piele intinsa sau stralucitoare;
- Piele care pastreaza o umflatura (gropi), dupa ce a fost presata timp de cateva secunde;
- Marimea abdominala crescuta.
Cand sa vezi un doctor
Faceti o programare pentru a va vedea medicul daca aveti pielea umflata, intinsa sau stralucitoare sau pielea care pastreaza o stare de umplere dupa ce ati apasat pe zona respectiva. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti: dificultati de respiratie sau dureri in piept. Acestea pot fi semne de edem pulmonar, care necesita un tratament prompt.
Daca ati stat o perioada indelungata, cum ar fi la un zbor lung, si daca aveti dureri si umflaturi ale picioarelor care nu vor disparea, contactati medicul. Durerea persistenta a picioarelor si umflarea pot indica un cheag de sange adanc in vena (tromboza venoasa profunda sau DVT).
Cauze
Edemul apare atunci cand vasele de sange minuscule din corpul vostru (capilarele) scurg lichidul. Lichidul se acumuleaza in tesuturile inconjuratoare, ceea ce duce la umflarea. Cazuril usoare de edem pot aparea in diferite situatii: cand stati intr-o pozitie pentru o perioada indelungata de timp, cand consumati prea multa mancare sarata, cand aveti simptome si semne premenstruale, daca sunteti insarcinata.
Edemul poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente, inclusiv:
- Medicamente pentru tratamentul de hipertensiune arteriala;
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
- Medicamente steroide;
- Estrogeni;
- Anumite medicamente pentru diabet.
In unele cazuri, insa, edemul poate fi un semn al unei afectiuni medicale subiacente mai grave. Mai multe boli si afectiuni pot provoca edem, inclusiv:
- Insuficienta cardiaca congestiva. Daca aveti insuficienta cardiaca congestiva, una sau ambele camere inferioare ale inimii isi pierd capacitatea de a pompa sangele eficient. Drept urmare, sangele se poate sprijini in picioare, glezne si picioare, provocand edem. Insuficienta cardiaca congestiva poate provoca umflarea abdomenului. Uneori, aceasta afectiune poate provoca acumularea de lichid in plamani (edem pulmonar), ceea ce poate duce la scurtarea respiratiei.
- Ciroza. Lichidul se poate acumula in cavitatea abdominala (ascita) si in picioare, ca urmare a afectarii ficatului (ciroza).
- Boala de rinichi. Cand aveti boli renale, lichidul suplimentar si sodiu in circulatia dvs. pot provoca edem. Edemul asociat cu boala renala apare de obicei la nivelul picioarelor si in jurul ochilor.
- Afectarea rinichilor. Deteriorarea micilor vase de sange care filtreaza rinichii poate duce la sindromul nefrotic. In sindromul nefrotic, scaderea nivelului de proteine (albumina) din sangele dumneavoastra poate duce la acumularea de lichide si edem.
- Slabiciune sau deteriorare a venelor la nivelul picioarelor. Daca aveti insuficienta venoasa cronica, supapele unidirectionale in venele picioarelor sunt slabite sau deteriorate, ceea ce permite sangelui sa se adune in vene si provoaca umflarea. Debutul brusc al unei umflaturi intr-un picior insotit de durere in muschiul gambei se poate datora unui cheag de sange (tromboza venoasa profunda sau DVT) in una dintre venele picioarelor. Daca apare acest lucru, solicitati imediat ajutor medical.
- Sistem limfatic inadecvat. Sistemul limfatic al corpului dvs. ajuta la eliminarea excesului de lichid din tesuturi. Daca acest sistem este deteriorat – de exemplu, prin chirurgia cancerului – ganglionii si vasele limfatice care dreneaza o zona s-ar putea sa nu functioneze corect si poate aparea edem.
- Deficienta severa de proteine pe termen lung. O lipsa extrema (deficienta) de proteine in dieta dvs. pe o perioada lunga de timp poate duce la acumularea de lichide si edem.
Diagnostic
Pentru a intelege ce ar putea cauza edemul dumneavoastra, medicul dumneavoastra va efectua mai intai un examen fizic si va va pune intrebari despre istoricul dumneavoastra medical. Aceste informatii sunt adesea suficiente pentru a determina cauza care sta la baza edemului. In unele cazuri, este posibil sa fie necesare raze X, examene cu ultrasunete, imagistica prin rezonanta magnetica, analize de sange sau analize de urina.
Tratament
Edemele usoare dispar de obicei de unul singur, mai ales daca ajutati lucrurile, si purtati ciorapi medicinali Oedema de exemplu. Edemele mai severe pot fi tratate cu medicamente care va ajuta corpul sa expulzeze excesul de lichid sub forma de urina (diuretice).
Unul dintre cele mai frecvente diuretice este furosemida (Lasix). Cu toate acestea, medicul dvs. va stabili daca aceste tipuri de medicamente sunt o optiune buna pentru dumneavoastra, pe baza istoricului medical personal.
Managementul pe termen lung se concentreaza, de obicei, pe tratarea cauzei care sta la baza umflaturii. Daca edemul apare ca urmare a consumului de medicamente, medicul va poate ajusta reteta sau poate verifica daca exista o alternativa care nu provoaca edem.
Stil de viata si remedii la domiciliu
Urmatoarele pot ajuta la scaderea edemului si la evitarea reintoarcerii. Inainte de a incerca aceste tehnici de auto-ingrijire, discutati cu medicul despre care sunt potrivite pentru dumneavoastra.
- Circulatie. Miscarea si utilizarea muschilor din partea corpului tau afectata de edem, in special picioarele tale, poate ajuta la pomparea excesului de lichid inapoi spre inima ta. Intrebati-va medicul despre exercitii pe care le puteti face pentru a reduce umflarea.
- Altitudine. Tineti partea umflata a corpului deasupra nivelului inimii de mai multe ori pe zi. In unele cazuri, ridicarea partii afectate a corpului in timpul somnului poate fi utila.
- Masaj. Apasarea zonei afectate spre inima ta, folosind presiune ferma, dar nu dureroasa, poate ajuta la deplasarea excesului de lichid din zona respectiva.
- Comprimare. Daca unul dintre membrele dvs. este afectat de edem, medicul va poate recomanda sa purtati ciorapi de compresie, maneci sau manusi, de obicei purtate dupa umflarea scazuta, pentru a preveni aparitia umflaturilor. Aceste imbracaminte pastreaza presiunea asupra membrelor pentru a preveni colectarea lichidului in tesut.
- Protectie. Mentineti zona afectata curata, hidratata si fara vatamari. Pielea uscata, crapata este mai predispusa la resturi, taieturi si infectii. Purtati intotdeauna protectie pe picioare daca de obicei apare umflarea.
- Reduceti aportul de sare. Urmati sugestiile medicului dvs. despre limitarea cantitatii de sare consumata. Sarea poate creste retentia de lichide si agrava edemul.