De ce ar fi indicat sa va orientati spre centrale termice in condensare?

Share Button

Intentionati sa achizitionati o centrala termica pentru noua dvs. locuinta? Ei bine, pe piata se gasesc centrale termice pe gaz, centrale termice electrice, puteti opta si pentru centrale termice pe lemne, insa cele mai indicate sunt totusi centralele termice in condensare.

In urmatoarele randuri vom discuta despre aceste centrale termice in condensare , iar la final cu siguranta veti fi convinsi ca o asemenea centrala termica vi se potriveste.

Principii de lucru

Intr-un cazan conventional, combustibilul este ars si gazele fierbinti produse trec printr-un schimbator de caldura unde o mare parte din caldura lor este transferata apei, ridicand astfel temperatura apei.

ppt.ro

Unul dintre gazele fierbinti produse in procesul de ardere este vaporii de apa (aburi), care rezulta din arderea continutului de hidrogen al combustibilului. O centrala de condensare extrage caldura suplimentara din gazele reziduale condensand acest vapor de apa in apa lichida, recuperand astfel caldura sa latenta de vaporizare. O crestere tipica a eficientei poate fi de pana la 10-12%.

In timp ce eficienta procesului de condensare variaza in functie de temperatura apei care se intoarce in cazan, este intotdeauna cel putin la fel de eficienta ca un cazan care nu condenseaza.

Condensatul produs este usor acid (3-5 pH), deci trebuie utilizate materiale adecvate in zonele in care este prezent lichid. Aliajele de aluminiu si otelul inoxidabil sunt cel mai frecvent utilizate la temperaturi ridicate. In zonele cu temperaturi scazute, materialele plastice sunt cele mai rentabile (de exemplu, uPVC si polipropilena).

Productia de condens necesita, de asemenea, instalarea unui sistem de drenare a condensului schimbator de caldura. Intr-o instalatie obisnuita, aceasta este singura diferenta intre un cazan de condens si cel care nu condenseaza.

Pentru fabricarea economica a unui schimbator de caldura al cazanului cu condensare (si pentru ca aparatul sa poata fi gestionat la instalare), este preferata cea mai mica dimensiune practica pentru iesirea sa. Aceasta abordare a dus la schimbatoare de caldura cu o rezistenta laterala ridicata la ardere, care necesita adesea utilizarea unui ventilator de combustie pentru a muta produsele pe cai inguste.

Acest lucru a avut, de asemenea, avantajul furnizarii energiei pentru sistemul de ardere, deoarece gazele de ardere expulzate sunt de obicei sub 100 ° C (212 ° F) si, ca atare, au o densitate apropiata de aer, cu putina flotabilitate. Ventilatorul de ardere ajuta la pomparea gazelor de esapament la exterior.

Eficienta

Producatorii de centrale termice in condensare sustin ca se poate obtine pana la 98% eficienta termica, comparativ cu 70% -80% cu proiectarile conventionale (bazate pe valoarea mai mare a incalzirii combustibililor). Modelele tipice ofera eficienta in jur de 90%, ceea ce aduce cele mai multe marci ale cazanului cu gaze condensate la cele mai inalte categorii disponibile pentru eficienta energetica.

Performanta cazanului se bazeaza pe eficienta transferului de caldura si depinde foarte mult de dimensiunea / puterea cazanului si dimensiunea / iesirea emitatorului. Proiectarea si instalarea sistemului sunt critice.

Potrivirea radiatiilor la puterea Btu / Hr a cazanului si luarea in considerare a temperaturilor de proiectare a emitatorului / caloriferului determina eficienta generala a sistemului de incalzire a spatiului si a apei menajere.

Un motiv pentru o scadere a eficientei consta in faptul ca proiectarea si / sau implementarea sistemului de incalzire ofera temperaturi de apa de retur (fluid de transfer de caldura) la cazan de peste 55 ° C (131 ° F), ceea ce impiedica condensarea semnificativa in schimbatorul de caldura. O educatie mai buna a instalatorilor si a proprietarilor ar putea fi de asteptat sa creasca eficienta in raport cu valorile de laborator raportate.

Unele centrale pot fi comutate intre doua temperaturi de curgere, cum ar fi 63 ° C (145 ° F) si 84 ° C (183 ° F), doar primele fiind “complet condensate”. Cu toate acestea, centralele sunt instalate, in mod normal, cu o temperatura mai mare a debitului, in mod implicit, deoarece un cilindru de apa calda menajer este in general incalzit la 60 ° C (140 ° F), iar acest lucru dureaza prea mult pentru a atinge o temperatura a debitului cu doar trei grade mai mare. Cu toate acestea, chiar si condensarea partiala este mai eficienta decat un cazan traditional.

Majoritatea centralelor care nu condenseaza ar putea fi fortate sa se condenseze prin schimbari simple de control. Daca faceti acest lucru, reduceti considerabil consumul de combustibil, dar ar distruge rapid orice componenta usoara din otel sau fonta dintr-un cazan conventional la temperaturi ridicate, datorita naturii corozive a condensului.

Din acest motiv, cele mai multe schimbatoare de caldura ale cazanului cu condensare sunt fabricate din otel inoxidabil sau aliaj de aluminiu / siliciu. Economizatoarele exterioare din otel inoxidabil pot fi adaptate la cazane care nu condenseaza pentru a le permite sa obtina eficienta in condensare.

Ventilele de control al temperaturii sunt utilizate pentru a amesteca apa calda de alimentare cu intoarcere pentru a evita socul termic sau condensul din interiorul cazanului.

Cu cat temperatura de intoarcere este mai scazuta la cazan, cu atat este mai probabil sa fie in regim de condensare. Daca temperatura de retur este mentinuta sub aproximativ 55 ° C (131 ° F), centrala ar trebui sa fie in continuare in regim de condensare, facand aplicatii la temperaturi scazute, cum ar fi podele radiante si chiar radiatoare vechi din fonta sa fie potrivite tehnologiei.

Control

Controlul cazanului intern de condensare este crucial pentru a asigura functionarea in modul cel mai economic si eficient din punct de vedere al consumului de combustibil.

Aproape toate au arzatoare modulatoare. Arzatoarele sunt de regula controlate de un sistem incorporat cu logica incorporata pentru a controla iesirea arzatorului pentru a se potrivi cu sarcina si pentru a oferi cele mai bune performante.

Fiabilitate

Cazanele cu condensare se pretind ca au o reputatie de a fi mai putin fiabile si pot suferi, de asemenea, daca sunt instalate de catre instalatori foarte buni, care inteleg principiul lor de functionare.

In cazul in care doriti sa optati pentru o asemenea sursa de incalzire a locuintei, este indicat sa aflati faptul ca testele initiale si monitorizarea anuala a lichidului de transfer de caldura in cazanele cu condensare cu schimbatoare de caldura din aluminiu sau inox este foarte recomandata.

Mentinerea unui lichid usor alcalin (pH 8 pana la 9) cu agenti anti-coroziune si tamponare reduce coroziunea schimbatorului de caldura din aluminiu. Unii profesionisti cred ca condensul produs pe partea de combustie a schimbatorului de caldura poate coroda un schimbator de caldura din aluminiu si poate scurta durata de viata a cazanului. Dovezi statistice nu sunt inca disponibile, deoarece cazanele cu condensare cu schimbatoare de caldura din aluminiu nu au fost folosite suficient de mult.

Cost

Cazanele cu condensare sunt cu pana la 50% mai scumpe decat centralele traditionale, insa aceasta nu este tocmai o veste proasta in conditiile in care costul suplimentar de instalare a unei condensari in locul cazanului conventional ar trebui recuperat in aproximativ 2-5 ani prin utilizarea mai scazuta a combustibilului.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.