Ganditi-va daca ca o anvelopa etichetata drept mixta este adecvata pentru toate sezoanele? Expertii in domeniu nu sunt de acord, iar in randurile de mai jos vom incerca sa explicam care sunt la urma urmei diferentele dintre anvelopele mixte si cele obisnuite sau anvelopele vara.
Cine a “inventat” termenul “anvelope mixte (pentru toate anotimpurile)”, la sfarsitul anilor 1970, probabil, nu a încercat sa induca in eroare cumparatorii. In schimb, a incercat doar sa se alinieze prin analogie cu standardele anvelopelor Goodyear Tiempo, un produs ce s-a bucurat de un success enorm, care era minunat “pentru toate anotimpurile, pe tot parcursul anului”, dupa cum reiesea din reclama T.V.
Totusi, confuzia aproape universala a aparut de la denumirea “mixte”. Cei mai multi cred, gresit, ca toate anvelopele mixte sunt mai bune in timpul ploilor de primavara si toamna decat anvelopele obisnuite, (anvelopele obisnuite au devenit cunoscute ca anvelope vara). Surprinzator exista multi angajați in domeniul automobilelor care nu cunosc raspunsul corect in ce consta diferenta.
[adsenseyu1]
Dar adevarul este ca “mixt” nu inseamna ca anvelopa are performante foarte bune in toate anotimpurile. Inseamna doar ca anvelopa este un compromis, producatorul a renuntat la aderenta pe teren umed in schimbul unei mobilitati pe zapada, oferindu-le soferilor anvelope ce ar putea da o performanta adecvata pe tot parcursul anului, si scutindu-I de schimbarile dinainte si dupa iarna.
Dar o oarecare mobilitate pe zapada nu este același lucru ca și o aderenta buna pe zapada. Tractiunea pe zapada a anvelopelor mixte variaza de la mare pana la aproape nici una. Iar o anvelopa mixta are mai putina aderenta pe teren umed decat una de vara de la acelasi producator. Deci, iarna este doar anotimpul in care o anvelopa mixta ofera o tractiune mai mare decat o anvelopa de vara. Daca locuiti unde nu ninge, anvelopa obisnuita, (de vara) detine intotdeauna avantajul la tractiune.
Anvelopele de vara (sau obisnuite) au tractiune inadecvata pe zapada din acelasi motiv pentru care au tractiune mai ridicata la nivelul carosabilului umed: datorita compusului lor moale si aderent al benzii de rulare. Acest compus incepe sa se intareasca la temperaturi sub limita de inghet. O anvelopa mixta in schimb are capacitatea de a ramane flexibila la temperaturi sub zero grade.
Dacă sunteti in cautarea unor anvelope, care vor creste tractiunea la nivelul carosabilului umed, treceti de la anvelopele dvs mixte la anvelope vara. Valabil si invers. Iar daca masina dvs cu tractiune integrala sau nu, nu se comporta deloc bine pe zapada, sursa problemei este cu siguranta de la anvelopele de vara.
[adsenseyu1]
Atunci cand cautati anvelope de vara pentru a le inlocui pe cele mixte, mai putin aderente, vedeti daca nu cumva producatorul anvelopelor originale ofera si anvelope de vara cu acelasi nume de model, dar fara A / S (toate anotimpurile). Asta e cea mai buna alegere. In cazul în care mașina a venit echipata cu anvelope de vara si nu doriti sa va ia iarna prin surprindere, aveti noroc, daca producătorul anvelopelor originale produce si o versiune mixta.
Daca aceste optiuni nu sunt disponibile, incercati si optiunile oferite de magazinele de anvelope on-line, de exemplu: Premiumanvelope.ro. Nu exista nici un standard in industria anvelopelor sau reglementari referitoare la anvelopele mixte sau de vara.
Companiile fac propriile evaluari, iar aceste evaluari sunt departe de a fi uniforme in randul producatorilor. Deci, cititi si informati-va si din sursele si comentariile on-line. Ignorati informatiile aberante si cautati un acord general.
Desi afirmatia nu haina il face pe om, anvelopele potrivite poate face o masina mediocra sa exceleze, iar anvelopele gresite pot transforma o frumusete intr-o bestie.