Brazii de Craciun – din 1935 pana in ziua de astazi

Brazii de Craciun – din 1935 pana in ziua de astazi

0 Shares
0
0
0

In Rusia, obiceiul bradului de Craciun a fost interzis, in revolutia din Octombrie, din 1917, dar a fost re-introdus ca obicei de Anul Nou in 1935. A devenit icoana seculara a sarbatorii de Anul Nou: de exemplu steaua ce impodobea varful nu reprezenta Steaua din Betleem, ci Steaua Rosie, simbolul Comunismului.

Decoratii ca biciclete, figurine, avioane, rachete, cosmonauti si caractere ale povestilor rusesti, erau comune pentru orice brad impodobit din acea perioada. Aceasta traditie, persista inca dupa caderea URSS, constatandu-se faptul ca sarbatoarea de Anul Nou, o depaseste in intindere si popularitate pe cea a Craciunului, pentru majoritatea populatiei de etnie rusa.

Show-ul tv special “A Charlie Brown’s Christmas” din 1965, a reprezentat o puternica influenta pentru cultura pop din jurul bradului de Craciun.

[adsenseyu1]

Brazi impodobiti de aluminiu, erau populari la inceputurile anilor 60 in Statele Unite. Acestia au fost satirizati de catre Charlie Brown Show si s-a afirmat ca reprezinta comercializarea intregii sarbatori a Craciunului. Termenul “copacelul de Craciun al lui Charlie” descria un copac de Craciun saracacios, diform si slab impodobit.

Brazii de Craciun publici.

Inca de la inceputurile secolului 20, a devenit comun pentru multe orase si capitale sau mari magazine, sa amplaseze brazi imensi de cateva zeci sau sute de ani, special alesi si taiati din paduri seculare. Putem exemplifica prin expunerea unui mare brad de catre Macy’s in Atlanta, Rockefeller Center in New York sau Victoria Square in Adelaide.

Folosirea substantelor anti-inflamabile, a reusit expunerea acestor brazi in spatii largi, comerciale sau in pietele publice. Aplicantii licentiati de solutie anti-inflamabila, aveau certificate pentru inspectie. Copacii reali sunt foarte populari pentru merchandising-ul vizual de calitate, in lumea larga.

Retaileri globali de frunte ca Apple, pun de obicei copaci reali in vitrine largi, pentru public, in lumea larga. Bradul de Craciun National din Statele Unite de exemplu, a fost aprins in fiecare an, inca din 1923, in partea de Sud a Casei Albe. Astazi, obiceiul aprinderii bradului de Craciun este parte a ceea ce a devenit sarbatoarea majora a Casei Albe.

[adsenseyu1]

Presedintele Jimmy Carter a aprins doar steaua ce incorona copacul de Craciun din anul 1979, in onoarea americanilor tinuti ostatici in Iran. Acelasi lucru s-a intamplat in anul 1980, cu exceptia faptului ca bradul a fost complet aprins 417 secunde, cate o secunda pentru fiecare zi in care ostaticii au fost tinuti in captivitate.

In timpul anilor 1970-1980, cel mai mare brad decorat din lume a fost asamblat si instalat in fiecare an, pe proprietatea National Enquirer in Lantana, Florida. Traditia a devenit una dintre cele mai spectaculoase si celebrate evenimente din istoria sudului Floridei, dar a fost intrerupta o data cu moartea fondatorului ziarului, la sfarsitul anilor 80. In cateva orase, Festivalul Copacilor este inca organizat, decorandu-se si fiind expusi brazi de diferite marimi la evenimente de caritate.

De asemenea, impodobirea bradului de Craciun a fost asociata de multe ori cu incetarea ostilitatilor din primul razboi mondial, la semnarea armistitiului din 1918, orasul Manchester a trimis un brad si 500 de lire sterline pentru a cumpara ciocolata si dulciuri pentru copiii greu-bombardatului oras Lille din Franta.

0 Shares
You May Also Like