Amuleta straveche descoperita cu o inscriptie palindrom ciudata

Share Button

O amuleta straveche, cu doua fete descoperita in Cipru contine o inscriptie de 59 de litere care se citeste la fel de la capat sau de la coada.

Arheologii au descoperit amuleta, care aare aproximativ 1500 ani vechime, in orasul antic Nea Paphos in sud-vestul Cipruului.

O parte a amuletei are cateva imagini, inclusiv o mumie bandajata (probabil reprezentand-ul pe zeul egiptean Osiris), situata pe o barca si o imagine cu Harpocrate, zeul tacerii, care este prezentat asezat pe un scaun tinandu-si mana drepta la gura. Ciudat, amuleta afiseaza si o creatura mitica cu cap de caine numita cynocephalus, care este prezentat tinand o laba la bot, ca si cum ar copia gestul lui Harpocrate.

Pe cealalta parte a amuletei este o inscriptie, scrisa in greaca, care se citeste la fel de la capat sau de la coada, ceea ce inseamna ca este un palindrom. Care spune:

ppt.ro

ΙΑΕW
ΒΑΦΡΕΝΕΜ
ΟΥΝΟΘΙΛΑΡΙ
ΚΝΙΦΙΑΕΥΕ
ΑΙΦΙΝΚΙΡΑΛ
ΙΘΟΝΥΟΜΕ
ΝΕΡΦΑΒW
ΕΑΙ

Asta se traduce “Iahweh (un zeu) este purtatorul numelui secret, leul a Re asigura altarul lui”.

[adsenseyu1]

Researchershave au găsit palindrome similare in alte parti ale lumii antice, scrie Joachim Sliwa, un profesor la Institutul de Arheologie de la Universitatea Jagiellonian din Cracovia, Polonia, intr-un articol publicat recent in jurnalul Studii in Antica si Civilizatie.

Sliwa constata ca scribul a facut doua greseli mici, atunci cand a scris acest palindrom, a scris de doua ori “ρ” in loc de “v”.

Amuleta a fost descoperita in vara anului 2011 de catre arheologii cu Proiectul Agora Paphos. Condusa de profesorul de la Universitatea Jagiellonian, Ewdoksia Papuci-Wladyka, aceasta echipa excaveaza o Agora straveche la Nea Paphos, si a descoperit aceasta amuleta in timpul activitatii lor. Agora a servit ca locuri de adunare in lumea antica.

Amuletele ca cea gasita la Nea Paphos au fost facute pentru a proteja proprietarii lor de pericol si rau, a spus Papuci-Wladyka printr-un e-mail celor de la Live Science.

Crestini si pagani

In secolele 5 si 6, Cipru a fost parte a Imperiului Roman de Est. Imperiul Roman s-a impartit in doua in timpul secolului al 4-lea, cu Cipru ajungand sub controlul estului. Cand Imperiul Roman de Vest a cazut in timpul secolului al 5-lea, Imperiul Roman de Est a continuat sa se dezvolte si a devenit ceea ce este uneori numit Imperiul Bizantin.

Pana îin secolul al 5-lea, crestinismul a fost religia oficiala a Imperiului Roman de Est, si cu trecerea timpului, practicile traditionale politeiste (numit si paganism)  a intrat sub restrictii si interdictii mai severe. Cu toate acestea, unii oameni au continuat sa practice credintele vechi, inchinandu zeilor traditionali.

Aceasta amuleta se adauga dovezii ca oamenii au practicat credinte traditionale, politeiste in Cipru pentru o lunga perioada de timp, a declarat Papuci-Wladyka. Ea constata ca o structura numita Vila of Theseus are un mozaic cu elemente pagane, care a fost probabil reparat abia in secolul al 7-lea d.Hr.

“Mai degraba pare ca religiile crestine si pagane au coexistat in Paphos in vremuri in care se folosea amuleta”, a declarat Papuci-Wladyka intr-un e-mail.

Iconografie ciudata

[adsenseyu1]

In ciuda coexistentei, amuleta are cateva caracteristici neobisnuite care sugereaza ca creatorul sau nu a inteles pe deplin personajele mitologice descrise.

“Trebuie sa se constate ca descrierea este facuta cu destula nepricepere si este schematica. Se bazeaza pe surse egiptene iconografice, dar aceste surse nu au fost pe deplin intelese de catre creatorul amuletei”, a scris Sliwa in articol din jurnal.

De exemplu, mai degraba decat sa stea pe un scaun, Harpocrate ar trebui sa fie asezat pe o floare de lotus, cu picioarele incrucisate, a spus Sliwa.

In plus, cynocephalus cu cap de caine nu ar trebui sa il copieze pe Harpocrate. In “versiunea clasica, cynocephalus se confrunta cu Harpocrate cu labele ridicate cu adoratie”, a scris Sliwa. “Nu putem gasi nici o justificare pentru gestul facut de cynocephalus de a ridica laba dreapta la buze intr-o manieră similara cu Harpocrate”.

Si mai ciudat este faptul ca Harpocrate si cynocephalus au linii pe corpurile lor, care sugereaza ca artistul antic a crezut ca acestea ar trebui sa fie mumificate, impreuna cu Osiris.

In timp ce cynocephalus este prezentat cu bandaje de mumie, Harpocrate nu ar trebui sa le aiba. Bandajele de mumie au “nici o justificare in cazul lui Harpocrate”, a scris Sliwa.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.