Tot ce trebuie sa stii despre politele RCA

Share Button

Mai intai de toate trebuie sa stii ca polita de asigurare RCA (Raspundere Civila Auto) reprezinta un contract incheiat intre o firma de asigurari si posesorul unui autovehicul care poate sa fie persoana fizica sau persoana juridica.

Polita de asigurare RCA are ca si scop despagubirea celor care au fost implicati intr-un accident auto fara a fi vinovati de producerea accidentelor. Mai exact, in cazul in care esti cu masina in trafic si esti implicat intr-un accident rutier iar celalalt sofer implicat este vinovat, firma de asigurari la care acesta are polita de asigurare incheiata te va despagubi pentru a-ti repara masina.

In ceea ce priveste polita de asigurare RCA trebuie sa mentionam faptul ca aceasta nu i se adreseaza titularului sau, ci dupa cum am precizat ceva mai sus in articol, aceasta se adreseaza celor pagubiti de titularul politei de asigurare.

Cei care isi doresc sa isi asigure si masina lor in cazul in care sunt implicati intr-un accident rutier care s-a petrecut din vina lor, pot alege sa opteze pentru incheierea unei polite de asigurare CASCO.

ppt.ro

Aceasta polita de asigurare este total diferita de polita de asigurare RCA, deoarece cei care au incheiata o polita de asigurare CASCO vor fi despagubiti, indiferent de faptul ca au fost sau nu vinovati de producerea accidentului auto.

Plus de asta, cei care opteaza pentru o polita de asigurare CASCO au si avantajul de a fi despagubiti atunci cand masina lor a fost avariata de grindina, sau atunci cand masina le-a fost vandalizata ori a suferit alte incidente.

Revenind la polita de asigurare RCA, trebuie mentionat faptul ca pentru a incheia o asemenea polita de asigurare, indiferent ca discutam despre un rca ieftin sau un rca scump, trebuiesc indeplinite anumite conditii.

O prima conditie care trebuie indeplinita pentru ca polita de asigurare RCA sa fie incheiata trebuie sa fie aceea ca masina sa fie inmatriculata sau supusa inmatricularii ori inregistrarii in Romania. Mai exact, se poate incheia o polita de asigurare RCA pentru o masina inmatriculata sau pentru o masina cu numere rosii.

Apoi, se poate incheia o polita de asigurare RCA numai in cazul in care asiguratul este persoana inscrisa in documentele de identificare a autovehiculului, sau daca asiguratul este persoana pe numele careia urmeaza sa se inmatriculeze masina.

Deasemenea, o astfel de polita de asigurare se poate incheia numai atunci cand sunt prezentate datele de identificare ale autovehiculului, iar aici discutam despre certificatul de inmatriculare al autovehiculului, cartea de identitate a masinii si documentul care sa ateste dreptul de proprietate pal persoanei care urmeaza sa inmatriculeze masina in cazul in care aceasta are numere rosii sau este in leasing.

Referitor la polita de asigurare trebuie mentionat faptul ca aceasta incepe sa isi faca efectul numai daca a fost eliberata in schimbul unei prime de asigurare, pentru o perioada prestabilita de catre compania de asigurari.

Cel mai important detaliu insa este acela ca polita de asigurare RCA este obligatorie, iar soferii depistati fara o asemenea polita de asigurare vor fi sanctionati.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.