Bormasinile sunt printre cele mai populare tipuri de dispozitive, ajungand in ultimii ani la indemana oricui si mai accesibile ca oricand. Modele sunt variate, de la cele semiprofesionale la cele de clasa superioara. Cum faci insa selectia cand ai atat de multe optiuni de la branduri diverse, de capacitati diferite si cu preturi pe masura?!
Tipologie
Exista mai multe tipuri de bormasina; una fixa poate fi recomandata mai degraba pentru cei care au de asamblat piese de mobilier, cei care lucreaza in ateliere de acest gen. De tip vertical, aceasta este special conceputa pentru nivel profi.
La polul opus, o bormasina de tip pistol este recomandata pentru cei care au nevoie de mai multa mobilitate. La acest capitol sunt variante conventionale si cele cu percutie. In cazul in care vei gauri materiale moi si semidure, aluminiu, metal, lemn, atunci un model clasic si simplu este suficient. Dar cand se necesita mai multa forta pentru a executa gauri in materiale mai dure si mai groase, se impune nevoia de rotopercutor.
Putere
Se pot distinge doua mari categorii, cele de putere medie pentru clasa de bormasini de tip hobby sau semiprofesionale si cele de mari puteri pentru domenii profesionale. Mai concret, se considera o bormasina de putere mica sau medie cea cu o putere a motorului de pana la 700W, ce se folosesc rar si mai mult in reparatii de rutina sau cele casnice. Tot ce trece de aceasta capacitate se poate considera a fi o bormasina de mare putere; poate ajunge si pana la 1600W.
Alimentare
Fie ca este vorba de o bormasina Bosch sau de la orice alt brand, o alta clasificare o faci la capitolul alimentare, intre cele conectate la retea sau cu acumulator. Avantajele sunt de la sine intelese, caci cele cu un acumulator ofera mai multa mobilitate, un stil mai practic. Doar ca, daca va fi nevoie de una de mare putere, atunci si acumulatorul trebuie sa fie pe aceeasi lungime de unda, de unde si nevoia de investitie intr-una de putere de 18 V.
Functii si scop
Desigur ca o bormasina se achizitioneaza ca urmare a determinarii unei nevoi. In functie de acest aspect, se va tine cont ce tip de functii trebuie sa indeplineasca bormasina in cauza. Poate fi vorba de gaurire, perforare, rotopercutor sau insurubare. Toate la un loc inseamna un model profesional. De asemenea la clasa de optiuni suplimentare se inscrie si turatia variabila, adica posibilitatea de a regla numarul de rotatii per minut, asta in functie de tipul de lucrare ce se desfasoara, adaptarea vitezei la materialul in cauza.
O bormasina trebuie sa aiba si un scop bine setat caci investitia trebuie sa se justifice. Alegerea modelului care corespunde cu viteza dorita inseamna uneori si sume considerabile, insa pe merit: daca este vorbea de mediu profesional, atunci se pot optimiza timpii de lucru; pentru un utilizator casnic, se va nota usurinta cu care desfasoara munca caci si simpla manipulare a dispozitivului poate obosi inutil.
Desi modelele de la Bosch sunt printre cele mai populare, acestea nu sunt singurele. Spre exemplu, TehnicBazar.ro dispune de varietate pentru cei interesati.