Motive pentru care avioanele sunt sigure

Share Button

Cei care folosesc frecvent zboruri, probabil ca au auzit de legenda pilotului care le spunea oamenilor, dupa aterizare, ca cea mai sigura parte a calatoriei lor s-a terminat. Siguranta este de fapt o acumulare de cunostinte legate de risc si care este pusa in practica.

Atunci cand vine vorba de zboruri, s-au luat cele mai drastice masuri privind siguranta si securitatea pasagerilor. De la scaunele din avion si din cabina la cursul si altitudinea de zbor, fiecare decizie luata in aviatia comerciala vine dupa luarea in considerare a impactului acesteia asupra sigurantei.

Cand vine vorba de zboruri si de siguranta, in ultimii 50 de ani, companiile comerciale mari au inregistrat peste un miliard de ore de zbor, si au demonstrat ca pot sa fie meticuloase si ca doresc sa imbunatateasca in mod constant designul avioanelor si cel al motoarelor.

[adsenseyu1]

ppt.ro

Cu toate acestea, nici aspectul legat de siguranta nu a fost neglijat deloc. In ziua de astazi producatorii stiu ce se intampla in realitate si insista pe acele detalii care fac o diferenta notabila in domeniul sigurantei.

Pentru a creste eficienta zborurilor dar in acelasi timp pentru a rezolva si problemele de siguranta, multe avioane contemporane au suferit anumite schimbari tehnologice. Astfel comenzile mecanice au fost inlocuite cu cele electronice astfel ca incet incet se face tranzitia de la om la calculator.

Sistemele de pozitionare globale prin satelit, si telecomunicatiile au activat un nivel de zboruri de precizie care era imposibil de atins in perioada timpurie de zbor. In anii 50 si 60 exista cate un accident fatal la fiecare 200.000 de zboruri.

In ziua de astazi recordul este de zece ori mai bun. Dispozitivele din carlinga sunt raspunzatoare pentru imbunatatirea acestor statistici, in special cele care avertizeaza pilotul asupra aparitiei unor potentiale conflicte cu alte avioane sau apropierea de pamant.

[adsenseyu1]

Cu toate acestea, cand ne referim la zboruri, tehnologia nu poate substitui experienta, indemanarea si judecata.  De aceea companiile aeriene sunt constiente de importanta pilotilor si a instruirii de calitate a acestora si de aceea fac toate eforturile pentru selectia si scolarizarea lor.

Astfel, pilotii petrec mii de ore pe simulatoare inainte de a avea pe mana un zbor real iar instructorii se asigura ca acestia cunosc la perfectie toate comenzile avionului si ca au formate deprinderi si automatisme pentru pilotarea in siguranta a aparatului. Comenzile si aparatele de zbor difera de la un anumit model de avion la altul si de aceea companiile aeriene au propriile lor scoli de pilotaj.

Tot legat de siguranta zborurilor, in zilele noastre se lucreaza si mai mult  la psihicul pilotilor. Acestia trebue sa fie constienti de faptul ca, atunci cand au zboruri cu bilete ieftine de avion, sunt raspunzatori de viata tuturor oamenilor de la bordul aeronavei si ca trebuie sa isi ia toate masurile pentru a ii duce la destinatie in siguranta.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.