Moda în secolul al XIX-lea: cum au influențat epoca victoriană și mișcarea Art Nouveau stilurile de astăzi

Share Button

Îți prezentăm o călătorie în timp prin istoria modei, începând cu secolul al XIX-lea. Această perioadă este una dintre cele mai importante din istoria modei, deoarece a adus schimbări majore care au influențat și au modelat stilurile de astăzi.

Epoca victoriană a fost una dintre cele mai importante în istoria modei. Acesta a fost un moment în care moda a devenit o modalitate importantă de a arăta statutul și poziția socială. Îmbrăcămintea era adesea considerată o investiție, iar femeile și bărbații din această perioadă își petreceau mult timp pentru a arăta bine. 

Îmbrăcămintea a devenit o artă, iar această perioadă a pus accentul pe detalii și accesorii, creând un stil sofisticat și elegant

De-a lungul epocii victoriene, stilurile și tendințele modei s-au schimbat în mod constant, cu influențe din mai multe zone ale lumii. Una dintre tendințele cele mai notabile ale acestei epoci a fost crinolina, o fustă mare, amplă și plisată, care era purtată cu o cămașă sau o bluză strânsă și o vestă. În timp ce crinolina a fost populară în această perioadă, stilurile baroce și rococo au continuat să inspire moda și să influențeze în mod constant moda victoriană.

Epoca victoriană a trecut, iar după aceea totul s-a schimbat. Începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, o nouă mișcare a apărut în lumea modei: Art Nouveau. Acesta a fost un stil care a fost influențat de mișcările artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea, și care a căutat să combine arta cu funcționalitatea. Având un design mai curajos și mai inovativ, această mișcare a redefinit modul în care moda era percepută și creată.

ppt.ro

Art Nouveau a introdus o serie de elemente noi în lumea modei, inclusiv materiale noi, culori îndrăznețe și modele unice. Modelele inspirate de libertate, popularizate în această perioadă, au ajutat la consolidarea celor mai importante tendințe din moda Art Nouveau. Și dacă e să luăm în considerare felul în care moda a evoluat de atunci, putem spune că Art Nouveau a fost o mișcare majoră în istoria modei și în dezvoltarea de noi stiluri și tendințe.

Astăzi, moda este un amestec de tendințe și stiluri unice, dar unele elemente ale modei din secolul al XIX-lea și al începutului secolului al XX-lea sunt încă evidente. Modelele florale și culorile deschise ale Art Nouveau sunt încă folosite astăzi de designerii de modă și pot fi găsite și pe articolele vestimentare de la StarShinerS, în timp ce crinolina și alte elemente victoriene sunt încă prezente în moda avant-garde. În plus, stilul gotic și romantismul, aflate în fundalul stilului de moda din aceea perioadă, sunt încă prezente astăzi.

În concluzie, moda din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea a stat la baza modelelor și tendințelor de astăzi. Epoca victoriană a adus sofisticarea și eleganța, în timp ce Art Nouveau a introdus inovația și libertatea creativă. Astfel, se pot spune că aceste două mișcări au influențat în mod semnificativ lumea modei și au creat o bază solidă pentru moda modernă!

 

Sursa foto: Unsplash.com

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.