Importurile de lapte afecteaza productia autohtona

Importurile de lapte afecteaza productia autohtona

0 Shares
0
0
0

Esti crescator de bovine si vrei sa imbunatatesti performantele afacerii tale ? Daca raspusul este DA , este timpul sa investesti intr-o sala de muls dotata cu aparatura performanta.

Mulgatoare-vaci.blogspot.ro ,  cel mai apreciat magazin virtual din tara noastra iti pune la dispozitie o gama variata de aparate de muls vaci de cea mai buna calitate la un pret imbatabil , garantie 2 ani si transport gratuit in maxim 24 de ore . Pentru mai multe informatii te invit sa accesezi www.mulgatoare-vaci.blogspot.ro  .

Productia de branzeturi si iaurt din lapte de vaca a inregistrat o crestere semnificativa in prima parte a anului 2013, in conditiile in care productia de lapte pe acceasi perioada este intr-o continua scadere . Care este explicatia pentru aceasta situatie ?! Ei bine , se pare ca Romania importa din ce in ce mai mult lapte .

[adsenseyu1]

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica , in primele 7 luni ale anului 2013 s-a inregistrat o scadere cu aproximativ 4,1% ( ceea ce inseamna mai putin cu 22.117 tone ) ,  fata de aceeasi perioada a anului precedent , a cantitatii de lapte de vaca colectat de la unitatile de productie autohtone.

Aceste cifre s-au inregistrat ca urmare a cresterii cantitatii de lapte importat .  Romania a inregistrat o crestere semnificativa a importurilor de lapte  prima jumatate a anului 2013 , adica tara noastra a importat cu aproximativ  56,7% mai mult lapte in aceasta perioada decat in perioada similara a anului trecut .

Se pare autoritatile s-au sesizat cu privire la acesta problema si in curand se va pune in aplicare un sistem care sa ajute financiar crescatorii de bovine , pentru a creste cantitatea de lapte colectata de la producatorii autohtoni . Trebuie mentionat ca numai 1/3 din cantitatea de lapte produsa in romania ajunge in centrele de colectare , o cifra alarmanta .

Chiar daca la capitolele productia si colectarea laptelui de vaca tara noastra nu are rezultate foarte bune , in sectorul productiei situatia este total opusa . Asfel ca in primele 7 luni ale anului s-a inregistrat o crestere substantiala a productiei la :

–    Lapte de consum . Desi s-a inregistrat o crestere a productiei de 1,8% ( 2.162 tone ) , productia autohtona este grav afectata de amploarea importurilor .
–    Branza ( toate sortimentele de branza ) –  +10,4% , ceea ce inseamna un plus de 2.170 tone comparativ cu aceeasi perioada din 2012 . Branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca reprezinta 87,7% din productia totala de branzeturi din tara noastra .
–    Lapte acidulat – in acest sector s-a inregistrat un plus de 9.324 tone , ceea ce inseamna cu 10,4% mai mult decat in perioada similara din 2012.  Din categoria lapte acidulate  fac parte produse precum : iaurtul , iaurtul de baut , laptele batut etc .
–    Smantana de consum – in cazul acestui produs s-a inregistrat un plus de 3.425 tone , ceea ce inseamna +13,1% .
–    Unt – un plus de 238 tone (+4,5%) .

[adsenseyu1]

Din pacate aceste cifre sunt influentate de cresterea importurilor , in timp ce producatorii autohtoni nu au unde sa-si vanda marfa .

Autoritatile dau asigurari ca in cel mai scurt timp se va demara programul de sprijinire a fermierilor . Sa speram ca se vor lua masurile necesare pentru ca Romania sa nu mai fie nevoita sa importe produse pe care le poate fabrica .

Alte stiri actuale :

1. România, invadată de laptele din import
2. Au primit lapte stricat la scoala
3. SRI cumpără lapte praf de 100.000 de euro
4. “CORNUL ŞI LAPTELE”: Elevii pot primi şi lapte bătut, sana şi chefir
5. Cum să slăbeşti rapid cu lapte bătut. MENIUL pe o săptămână
6. Laptele crud, cumpărat de la ţărani cu doar 80 de bani. Directorul Romfulda, Roman Teodor: „Nimeni nu se poate băga în preţul laptelui”

0 Shares
You May Also Like