Greseli des intalnite in protejarea lanternelor

Greseli des intalnite in protejarea lanternelor

0 Shares
0
0
0

Aparatura noastra electrocasnica primeste intotdeauna protectia de care are nevoie – ne gandim aici la acele obiecte de dimensiuni mari, de care ne lovim des. Acestea ne sunt foarte vizibile si incercam sa le ingrijim pe cat de bine putem.

Fata de obiectele electronice acordam aceeasi atentie – le curatam, le protejam de praf, de lovituri, le ducem la un service autorizat cand intervine vreo problema. Facem insa aceleasi lucruri si cu uneltele noastre electrice?

Unele dintre ele au intr-adevar o cutie sau o husa dedicata, chiar daca stau in garaj ori in debara. Altele insa, raman ratacite sau aruncate in vreun colt, pe un raft sau chiar pe jos.

Putem sa luam aici ca si exemplu zecile de lanterne, care sufera aceleasi abuzuri in intreaga lume, in mii de case si gospodarii.

[adsenseyu1]

Nu ne referim insa doar la modul in care sunt pastrate si depozitate ci si la felul in care sunt folosite (de noi sau de catre ceilalti membri ai familiei). Costul scazut al lanternelor, usurinta cu care le putem cumpara astazi si dimensiunile mici nu constituie scuze in a neglija ingrijirea lor. Tocmai de aceea, in acest scurt spatiu, vom enumera cateva dintre cele mai frecvent comise erori in protejarea si folosirea lanternelor.

Vom prezenta exemple concrete, insotite de recomandaril specialistilor. Tinand cont de aceste informatii, vom putea sa ne bucuram de o viata mult mai lunga a acestor instrumente si de o lumina mai puternica, in toate situatiile.

–    Greseala numarul unu – pastrarea bateriilor in lanterna fara a folosi lanterna pentru un timp indelungat
Altfel riscam ca acidul din acestea sa se scurga si sa deterioreze si restul componentelor. Solutia este simpla – deschiderea lanternei, scoaterea bateriilor si asezarea acestora chiar langa (poate intr-o cutie). Ambele produse trebuie mentinute intr-un loc fara umezeala, departe de lumina soarelui sau alte surse de caldura puternica. Este recomandat sa gasim o incapere unde temperatura este constanta si nu ingheata.

[adsenseyu1]

–    Greseala numarul doi – asezarea lanternei intr-un loc plin de umezeala sau in caldura excesiva
Daca lasam o lanterna pe marginea geamului casei noastre, in baie sau pe scarile locuintei, sa nu ne miram cand dupa un timp nu mai porneste. Trebuie ca lanterna (deoarece este un obiect ce foloseste electricitatea) sa fie ferita de ploaie, ceata sau zapada. De asemenea, caldura foarte mare ii poate face rau, ducand la deteriorarea bateriilor – sa ne gandim aici nu doar la calorifere, radioatoare sau cuptoare, ci si la razele soarelui intr-o zi de vara. Interiorul masinii noastre, intr-o zi torida de vara, este in egala masura un loc nerecomandat.

–    Greseala numarul trei – neingrijirea bateriilor de litium
Daca detii o lanterna LED, s-ar putea ca bateriile (sau bateria) folosite sa necesite o protectie speciala. Intocmai ca si acumulatorul telefonului tau mobil, si bateria lanternei are nevoie sa fie ferita de temperaturile extreme – atat cele foarte ridicate, de peste 35 de grade Celsius, cat si cele negative, de sub 0 grade Celsius.

Altfel, risti ca acestea sa isi piarda din putere, in utilizare, in respectivele momente; iar pe termen lung, sa le fie afectata autonomia. In plus, trebuie cu atat mai mult sa respectam si primele indicatii mentionate aici in articol (legate de umezeala dar si de cazaturi sau socuri).

Mult succes in protejarea lanternelor folosite! Speram ca aceste sfaturi va sunt cu adevarat folositoare!

0 Shares
You May Also Like