Asigurarile de locuinte si de proprietate protejeaza impotriva incendiilor, a fulgerelor si a altor incidente potentiale care pot necesita repararea sau inlocuirea locuintei si a bunurilor.
Incheierea unei polite de asigurare facultative a locuintei poate fi o adevarata provocare pentru oricine, insa din fericire, cei interesati pot contacta firma Ovb Allfinanz Romania, care poate veni cu cele mai bune solutii in ceea ce priveste incheierea politei de asigurare, iar in continuare vom discuta despre acest aspect.
In primul rand, cei mai buni consultanti ai celei mai renumite firme de profil din Romania (Ovb Allfinanz Romania), va vor aduce la cunostinta faptul ca politele facultative de asigurare a locuintei, si deci si riscurile acoperite de acestea, sunt diferite de la o companie de asigurari la alta, in ciuda faptului ca denumirile produselor de cele mai multe ori pot fi asemanatoare.
In plus, unele dintre clauzele contractuale caer sunt incluse de catre un asigurator, se poate sa fie acoperite numai in anumite conditii la alte societati. Acesta este primul lucru important pe care trebuie sa il cunoasteti, iar specialistii de la Ovb Romania va vor aduce informatiile la cunostinta.
Astfel, unele dintre firmele de asigurari de pe piata le ofera oamenilor produse care acopera doar anumite riscuri; iar renuntarea la unele clauze insemnand in cele mai multe cazuri si o reducere a primei de asigurare.
De-asemenea, precizam faptul ca trebuie acordata o mare atentie la existenta unei fransize, care poate contribui foarte mult la scaderea pretului total al asigurarii, insa de a carei existenta trebuie sa fiti constient.
Tocmai din acest motiv, primul si cel mai important sfat pe care il veti putea primi de la specialistul Ovb Allfinanz Romania, va fi acela de a-i solicita reprezentantului companiei de asigurari toate informatiile despre polita pe care doriti sa o achizitionati.
In al doilea rand, in mod evident specialistul de la Ovb Romania, va va sfatui ca la incheierea unei polite de acest tip sa luati in considerare si faptul ca in cele mai multe cazuri, pretul (prima de asigurare) reprezinta la randul ei un indicator al calitatii serviciilor ce va sunt oferite.
Apoi, specialistul de la Ovb va va aduce la cunostinta importanta riscurilor acoperite de catre o polita de asigurare, iar riscurile pe care o polita de asigurare le acopera sunt acele fenomene sau actiuni care au urmari negative, si prin a caror producere se va activa polita de asigurare, ceea ce inseamna ca puteti solicita sa fiti despagubit de catre compania dumneavoastra de asigurare.
Riscurile pe care o polita de asigurare le acopera sunt prevazute in contractul de asigurare facultativa pe care il veti incheia cu compania de asigurari.
De asemenea, specialistul Obb Romania va va aduce la cunostinta faptul ca in cazul producerii unuia din riscurile care sunt acoperite de catre polita PAD, plata despagubirii se va face mai intai in baza asigurarii obligatorii, iar in cazul in care ppaguba depaseste valoarea de 20.000 de euro, atunci restul sumei se va plati in baza contractului de asigurare facultativa.
Ca principiu insa, riscurile de baza, sau riscurile standard (in functie de cum doriti sa le numiti, ele insemnand acelasi lucru) preluate in asigurarile facultative de locuinte sunt:
- Incendiul;
- Trasnetul;
- Caderea de corpuri pe locuinta asigurata.
In plus, facultativ puteti opta pentru ca locuinta dvs sa fie asigurata si impotriva altor factori care pot avea consecinte grave, precum cutremurele, riscurile atmosferice (furtuna, grindina, ploaie torentiala, zapada, avalansa, viitura, indundatii, etc.), alunecari de teren si prabusiri de teren, coliziunea cu autovehicule sau vandalism, distrugeri provocate de animale, furtul bunurilor si al elementelor constructive, avariile centralelor termice, etc.
Dupa ce veti cunoaste riscurile pe care le poate acoperi polita de asigurare, cu siguranta trebuie sa aflati si cat este necesar sa platiti pentru o asemenea polita de asigurare. Ei bine, primele practicate de companiile de asigurari din Romania sunt cuprinse intre 0,1 – 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo unde este cazul – pentru politele facultative.
Pentru a va oferi un exemplu concret, in cazul in care locuinta dvs. valoreaza suma de 60.000 EUR, atunci dvs. veti plati o prima anuala care va fi cuprinsa intre 60 si 240 EUR. Diferenta majora este data de riscurile acoperite. Cu cat platiti mai mult, cu atat vor fi mai multe riscuri acoperite.
Suma asigurata a locuintei reprezinta valoarea reala a acesteia, iar pentru ca firma de asigurari sa poata stabili suma respectiva, vor fi necesare informatii precum anul constructiei, materialele folosite, finisaje interioare si exterioare, suprafata etc.
Suma asigurata pentru accidente si raspunderea legala fata de terti va fi stabilita de catre asigurat la incheierea politei de asigurare. In functie de riscurile acoperite de catre polita si de suma asigurata, societatea de asigurari va calcula prima de asigurare.