Cum se incepe repararea unei placi de baza de la un laptop ?

Cum se incepe repararea unei placi de baza de la un laptop ?

0 Shares
0
0
0

Poate fi confortabil sa aveti un laptop, dar repararea lui poate fi destul de greoaie. Carcasa are pe ea toate componentele sistemului, cum ar fi placa de baza, hard disk-ul, memoria, ecranul si tastatura, iar pentru a ajunge la oricare din aceste componente este nevoie sa desfaceti tot laptopul.

Placa de baza este creierul sistemului si este responsabila pentru sunet, video, viteza de procesare, RAM intern, si crearea de retele. Inainte de a repara o placa de baza de laptop, utilizatorii ar trebui sa diagnosticheze problema, sa verifice memoria, si sa scoata carcasa pentru a verifica toate conexiunile.

Exista o diversitate de motive pentru care un Pentium, un AMD, sau un Celeron pot avea un defectsi o varietate de simptome care sunt afisate. De la mesaje de eroare pe ecran care spun ca sistemul de operare lipseste si pana la a nu mai porni laptopul deloc, fiecare problema are propriile sale optiuni de reparatii.

De multe ori, o placa de baza deteriorata nu mai prezinta nicio sansa de reparatie si necesita inlocuire. Exista doar cateva lucrari pe care o persoana le poate face pentru a verifica daca sunt probleme simple.

Orice defectiune avansata are nevoie de un tehnician profesionist sau de o alta placa de baza pentru a fi inlocuita. De aceea recomandam vizita intr-un service laptopuri, mai bine decat sa incercati reparatiile de unul singur.

Printre simptome pot sa apara: afisarea mesajului ca lipseste sistemul de operare (laptopul nu mai porneste si poate insemna ca hard diskul sau cablul de la el s-au stricat. Ca solutie se face un backup la hard disk sau se inlocuieste cablul), tastatura sa nu mai functioneze (Este posibil sa fie tastatura defecta si atunci se inlocuieste), memoria si bateria fac probleme, etc.

Multe dintre simptomele afisate pot fi doar o eroare, de aceea intotdeauna cel mai bine este sa incepeti cu cele mai comune reparatii. In cazul in care o problema nu este una obisnuita, utilizatorul ar trebui sa inlocuiasca placa de baza. Nu incercati niciodata sa reparati o placa de baza fara instrumente adecvate si expertiza; pentru ca o mica greseala este tot ce trebuie pentru a distruge un laptop.

Cand laptopul este oprit, desfaceti carcasa sistemului. Asigurati-va ca sloturile de memorie sunt la locurile lor. Pentru ca de la orice miscare brusca, sistemul poate afisa simptome ale defectarii placii de baza. In cazul in care memoria a fost problema, faceti bootarea sistemului si continuati utilizarea acestuia, in cazcontrar, treceti la pasul urmator.

Inainte de a incepe orice lucrare la laptop, opriti alimentarea. Indepartati toate dopurile si adaptoarele de curent alternativ. Inainte de a utiliza orice instrumente de metal pe laptop, atingeti-le pe cele de metal de o alta suprafataca sale descarcati electricitatea. Orice tip de soc static risca sa strice si mai rau placa de baza.

Scoateti bateria de la laptop, desfaceti panoul in care este unitatea hard disk si scoateti-osi deconectati cablul. Verificati starea cablului, daca exista o conexiune slaba sau acesta este ruptori indoit, pentru ca poate reprezenta cauza problemei.

0 Shares
You May Also Like