A trecut aproape un sfert de secol si conducatorii politici ai acestei perioade nu au realizat ca agricultura este singura ramura a economiei care ne poate scoate din foamea in care se zbat majoritatea romanilor. Cu conditia sa fie facuta inteligent, nu ca pe vremea bunicilor.
Eu unul , de cand m-au dat in somaj de la combinat, m-am retras la tara, la casa parintilor (unde am un pogon de teren). Aveam ceva banuti stransi si mi-am cumparat doua motocultoare de pe http://motocultoare-motosape.blogspot.com. Am luat doua pentru ca le-am gasit la un superpret si nu strica sa ai un utilaj de rezerva.
[adsenseyu1]
Bai fratilor , habar n-aveti cat de bune sunt aceste motocultoare la casa omului. Pogonul de pamant ( cinci mii de metri patrati) al parintilor l-am arat si discuit singur , intr-o jumatate de zi cu numai cinci litri de benzina si o suta de grame de ulei de motor.
Pe bune.Batranii mei plateau cateva milioane de lei vechi pe fiecare toamna si primavara unui vecin posesor de tractor , sa le faca treaba asta. Au ramas uimiti cand au vazut cat de ieftin i-a costataratul si discuitul suprafetei de teren cu acest performant motocultor.
Cand le-am explicat ca ”bijuteria” aceasta mai poate executa si alte activitati ca prasila , infiintarea de biloane pentru cartofi sau cosirea lucernei (toate acestea cu ajutorul unor atasamente mecanice la structura initiala a motocultorului) , i-am lasat cu gura cascata.
S-au cam suparat cand i-am anuntat ca nu mai seman porumb , asa cum plantau ei an de an , ca sa aiba cu ce hrani porcul si gainile , nelipsite din ograda lor. Iar printre randurile de porumb mai puneau cateva cuiburi de fasole si dovleac.
Cam asta era recolta lor de toamna , adunata de pe acest pogon de teren. Pentru a-i linisti , le-am facut un mic calcul. Am adunat banii cheltuiti pentru investitia lor , incluzand aratul , discuitul , semanatul , semintele tratate , banii si hrana celor care-i ajutau la cele trei prasile , la cules si la curatat boabele de pe stiulete.
[adsenseyu1]
Cu suma astfel obtinuta , daca te duceai toamna la targ , cumparai o cantitate mai mare de porumb boabe decat ceea ce le ramanea lor , dupa un an agricol de munca. Cu alte cuvinte cultura porumbului era total nerentabila. Singurul profit era cateva kile de fasole boabe si cateva zeci de dovleci din care jumatate se stricau.
Iarna asta am studiat despre aceasta activitate si vreau sa fac agricultura inteligenta. Astfel am impartit suprafata in patru si am plantat deja arpagic , seminte de ridichi , salata si spanac. Am estimat ca acestea vor fi culese pana la sfarsitul lui aprilie si valorificate (chiar mi-am scos si certificat de producator).
Dupa care, in luna mai, voi planta in cele patru sferturi de teren degajat urmatoarele: rosii, ardei gras, vinete si castraveti. Sunt sigur ca recolta mea din toamna va fi mult mai consistenta decat a parintilor mei. Nu cred ca as fi reusit fara ajutorul celor doua minunate motocultoare. Doamne ajuta !
Alte stiri actuale :
1. Cu ce bani modernizăm agricultura?
2. Un fermier, păgubit cu mii de euro de funcţionarii APIA
3. „Agricultura şi Dumnezeu ne salvează!”
4. Motivul pentru care fermierii obtin greu credite bancare: ”Bancile desconsidera agricultura”
5. Preturile petrolului sau marfurilor agricole ar putea da peste cap cresterea economica din UE