Atunci cand vreti sa va cumparati o chitara clasica ar trebui sa tineti cont de mai multe aspecte. Acestea sunt potrivite indiferent de ce chitara vreti sa cumparati si va recomandam sa ne luati sfaturile in serios pentru ca sunt primite de la experti din domeniul muzicii.
Nu va aruncati cu capul inainte pentru a cumpara o chitara fara sa o testati inainte. De asemenea va recomandam sa nu cumparati chitari de la persoane necunoscute de pe internet pentru ca nu aveti nicio garantie ca respectivul instrument va functiona asa cum va doriti.
De asemenea va recomandam sa luati si un prieten priceput cu voi. Va poate ajuta si cu sfaturi si poate testa si el chitara alaturi de voi. De asemenea, daca sunteti incepator si urmati cursuri de chitara noi va recomandam sa intrebati si profesorul ce model de chitara va recomanda pentru a cumpara exact ceea ce va trebuie.
Probabil ca ati strans de mult bani pentru a va permite o chitara noua si de aceea nu este recomandat si nici de dorit sa dati banii pe ceva ce nu va este de folos.
Sunt chitaristi care fac economii luni intregi pentru a cumpara o anumita chitara pe care au pus ochii in magazinul de instrumente. In final aveti banii si alergati la propriu spre magazin visand cum cantati la noua chitara.
Cand ajungeti in magazin cereti vanzatorului chitara si el o da iar voi va uitati emotionati la ea si nu indrazniti sa cantati ori pentru ca nu ati inceput lectiile inca sau pentru ca aveti emotii. Spuneti ca instrumentul va place si il cumparati.
Ajungeti acaa si in propria camera aveti curajul de a da primele note mandru si fascinat de noua chitara. Dupa ceva vreme puteti incepe sa vedeti diferite defecte si asa vor incepe si drumurile la magazin. Pentru a nu trece prin aceeasi experienta noi am enumerat in cele ce urmeaza mai multe aspecte importante care au legatura cu starea insrumentului pe care il cumparati, aspecte pe care e bine sa le verificati inainte de a cumpara.
Verificati ce grosime are gatl si daca aceasta grosime este buna pentru mana voastra. Verificati sunetele chitarei. Nu modul in care arata chitara e important ci modul cum canta. Este important sa tineti cont de acest aspect pentru ca sunetul este cel care va inspira sa cantati.
Verificati si daca pragul si cordarul sunt bine lipite si daca merg corespunzator cheile pentru acordaj. Va recomandam sa acordati atentie la cheite pentru ca ele sa nu fie ruginite. Veti rade, dar am gasit si chitare care vin de la firme foarte bune si au cheile ruginite.
Verificati planeitatea grifului. In mod uzual griful pe care il are o chitara atunci cand are corzile puse si foarte bine acordate trebuie sa faca o curbura fina uneori insesizabila. Daca vedeti ridicaturi sau adancituri pe gat sau pe corp va recomandam sa respingeti chitara. Verificati si planeitatea si vedeti daca nu sunt taste mai ridicate. E important ca tastele sa fie toate la aceeasi inaltime.