Ce inseamna pentru tine Porsche 911?

Share Button

Ca in fiecare an, am decis ca odata cu sosirea anotimpului rece sa imi schimb cauciucurile de la masina pe care o detin. Nimic spectaculos, doar o masina normala a unui tip cu vise extreme in ceea ce priveste pasiunile auto, un Logan achizitionat in timp, cu rabdare si mai ales cu sacrificii pecuniare. Plimbandu-mi ochii printre modelele de anvelope puse la dispozitie pe site-ul www.anvelomag.ro, mi-am adus aminte de pasiunea mea pentru masini, si mi-am reeditat in minte  evolutia acesteia pana in ziua de astazi.

In 1984, copil fiind, am primit de la mama o macheta teleghidata a unei masini Porsche 911. A fost dragoste la prima vedere! Formele care inspira putere si viteza, imbinarea a tot ceea ce insemna la vremea respectiva design, aerodinamism, totul m-a atras la acea masina.  Nu a durat mult si modelul a devenit „masina mea preferata”.

[adsenseyu1]

Explicatii cred ca se pot da multe, dar cred ca pana la urma ramane o chestie de gust, si cum stim cu totii, „de gustibus non disputandum”. Fiind un tip curios, am incercat sa asimilez cat mai multa informatie cu privire la acest model. La inceput timid, gasind pe ici-pe colo cate o revista, apoi, odata cu avantul internetului si la noi, prin intermediul acestuia. Nu mica mi-a fost mirarea ca in timp sa aflu ca exista tone de cerneala si hartie consumate pentru descrierea acestei masini,si mai nou, terabiti de informatie pe internet.

ppt.ro

Cu siguranta masina aceasta este deja intrata in legenda. Cu 50 de ani de existenta ca model de sine statator, cu aproape 1 milion de exemplare vandute, cu traditie in competitii si in castigarea lor, cu o imagine senzationala, cu o evolutie pe masura, aceasta masina este inca in topul „Masinilor secolului” pe un onorabil loc 5. Cred ca asta spune multe si nu lasa nicidecum loc pentru interpretari.

Cum a ajuns insa acest model unde este astazi? Istoria sa incepe in anul 1959, pe plansele de desen ale unui inginer pe nume Ferdinand Porsche. Ferdinand a dorit un inlocuitor al modelului 356, primul model al marcii, bazat pe un model Volksvagen (celebra Broscuta). Asa ca a venit cu designul acestei masini. O masina care in anul 1963 avea sa intre in productie in uzinele din Stutgart,unde se produce si acum. Germanii, perfectionosti din fire, au adus in timp acest model la stadiul masinii dorite de generatii intregi de oameni.

Ca design, in mod normal, Porsche 911 a evoluat, a impus noi standarde, reusind insa sa pastreze o linie care il defineste si care il face recunoscut din oricate alte masini ai privi. Astazi 911 este o masina dupa care instant intorci capul, dupa orice varianta a acestui model ti-ar trece prin fata ochilor. Sunt propuse pentru vanzare 14 variante (Carrera, Carrera Sport, Carrera Cabrio, Carrera Turbo si 911 GT3) diferentele facandu-se in principal la performante si, foarte putin, la caroserie.

Aici intervine o parte a discutiei foarte interesanta: caracteristicile tehnice ale unui astfel de model. Motoarele unui 911 pornesc de la 3400 cc si cresc pana la 3800 cc. Diferentele nu par mari dar de aici se nasc niste monstrii mecanici. Un Porsche 911 Carrera accelereaza de la 0 la 100 km in 4,8 secunde, putand atinge o viteza maxima de 289 km/h, in timp ce varful de lance GT3 ajunge de la 0 la 100 km in doar 3,5 secunde si atinge o viteza maxima de 315 km/h. Acestea sunt doar cateva date care ne permit intr-o oarecare masura sa ne dam seama cu cine avem de-a face. Putem vorbi si de performante ca 350 hp/7500 rpm in cazul unui Carrera sau 475 hp/8250 rpm daca ne referim la 911 GT3. Din nou, am ramas la bazele a ceea ce se cunoaste despre motoarele oricarei masini. Daca ar fi insa sa vorbim si de treansmisie, sasiu, si tot ce mai inseamna inovatie aplicata intr-un Porsche 911 cu siguranta am mai putea consuma destul de mult timp.

[adsenseyu1]

Asadar, 911 a fost si ramane prin orice prisma am privi una dintre masinile emblematice ale secolului trecut si a inceputului celui nou. Este fara doar si poate o masina pe care cineva si-o poate permite in urma obtinerii unui anumit statut social-financiar, dar cu siguranta este o masina care arata foarte clar carui statut apartii.

Este o masina care bucura orice posesor, prin prisma a orice si-ar putea dori acesta de la ea. Ofera confort, ofera dinamism la niste cote cu greu depasite de alti competitori, ofera o imagine creata si pastrata de-a lungul unei istorii care nu poate fi negata, ofera un amestec de caracteristici cum nu cred ca se mai pot intalni la alte masini.

Da, exista competitori mai incisivi ca dinamism, daca ar fi sa ne referim la Ferrari sau Lamborghini, exista designeri care fac cate un model mai reusit si mai apreciat pentru o perioada de timp mai scurta, aici putand face referire la Pininfarina ca si casa de design, exista modele mai exclusiviste, poate un Bugatti Veyron, dar in mod cert Porsche 911 este un model care nu va pieri, sau nu prea curand. Si chiar daca aceasta se va intampla Porsche 911 isi are asigurat locul in istoria automobilului.

Intorcandu-ma pe Anvelomag.ro imi dau seama ca masinile au evoluat, insa ca pasiunea mea pare sa fi ramas aceeasi. Nu e nicidecum vorba despre o fila de jurnal si nici macr despre a-mi achizitiona in urma unor ganduri motivationale o piesa de colectie Porsche. Este mai mult un fir de rau de cerneala pe care eu la randul meu il astern pe hartie, deoarece indubitabil Porsche isi merita fiecare caracter, de oricine ar fi scris acesta.

Alte stiri actuale :

1. Noul Lexus IS 300h, cea mai sigură maşină din clasa sa
2. BMW a lansat la targul CES 2014 masina care se conduce singura
3. Audi şi BMW calcă pe urmele Google şi lucrează la maşinile autonome
4. Masinile revolutionare de la CES 2014: se parcheaza singure, se incarca la priza si au cutii negre

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.