Schizofrenia este o boala mentala grava care interfereaza cu capacitatea unei persoane de a gandi clar, de a gestiona emotiile, de a lua decizii si de a relationa cu ceilalti. Este o boala medicala complexa, de lunga durata.
Desi schizofrenia poate aparea la orice varsta, varsta medie de debut tinde sa fie la adolescenta tarzie pana la inceputul anilor 20 pentru barbati, iar la sfarsitul anilor 20 pana la 30 de ani pentru femei.
Este neobisnuit ca schizofrenia sa fie diagnosticata la o persoana mai mica de 12 ani sau mai mare de 40 de ani. Este posibil ca pacientii sa traiasca bine cu schizofrenie.
Simptome
Poate fi dificil de diagnosticat schizofrenia la adolescenti. Acest lucru se datoreaza faptului ca primele semne pot include o schimbare a prietenilor, probleme de somn si iritabilitate, acesta din urma fiind un comportament comun si specific al adolescentilor.
Alti factori includ izolarea de sine si retragerea de langa ceilalti, cresterea gandurilor si suspiciunilor neobisnuite si istoricul familial de psihoza. La tinerii care dezvolta schizofrenie, aceasta etapa a tulburarii se numeste perioada „prodromala”.
In orice conditie, este esential sa obtineti o evaluare medicala cuprinzatoare intr-un cabinet de psihiatrie Mures, pentru a obtine cel mai bun diagnostic. Pentru un diagnostic de schizofrenie, unele dintre urmatoarele simptome sunt prezente in contextul unei functionari reduse timp de cel putin 6 luni:
Halucinatii
Halucinatiile se petrec atunci cand oamenii aud voci, vad lucruri sau miros lucruri pe care ceilalti nu le pot percepe. Halucinatia este foarte reala pentru persoana care o experimenteaza si poate fi foarte confuz pentru persoana iubita sa asiste la un astfel de episod.
Vocile din halucinatie pot fi critice sau amenintatoare. Vocile pot implica persoane cunoscute sau necunoscute persoanei care le aude.
Delir
Acestea sunt credinte false care nu se schimba nici atunci cand persoanei care le detine i se prezinta idei sau fapte noi. Oamenii care au parte de amagire, au de cele mai multe ori probleme de concentrare, de-asemenea au gandire confuza sau gandurile lor sunt blocate.
Simptome negative
Simptomele negative sunt cele care diminueaza abilitatile unei persoane. Simptomele negative includ adesea faptul ca persoana respectiva este intrpo stare plata din punct de vedere emotional, si vorbeste intr-un mod plictisit si deconectat.
Persoanele care se confrunta cu simptome negative pot fi incapabile sa inceapa sau sa continue activitatile, sa arate un interes putin fata de viata sau sa intretina relatii. Simptomele negative sunt uneori confundate cu depresia clinica, iar cei aflati in aceasta situatie au nevoie sa treaca rapid pe la un cabinet de psihiatrie Mures.
Probleme cognitive / gandire dezorganizata
Persoanele cu simptome cognitive ale schizofreniei se lupta adesea sa-si aminteasca lucrurile, sa-si organizeze gandurile sau sa indeplineasca sarcinile. In mod obisnuit, persoanele cu schizofrenie au anognoza sau „lipsa de intuitie”. Aceasta inseamna ca persoana nu stie ca are boala, ceea ce poate face ca tratarea sau lucrul cu ea sa fie mult mai provocatoare.
Cauze
Cercetarile sugereaza ca schizofrenia poate avea mai multe cauze posibile:
Genetica
Schizofrenia nu este cauzata de o singura variatie genetica, ci de o interactiune complexa a geneticii si a influentelor mediului. Eereditatea joaca un rol puternic. Probabilitatea dvs. de a dezvolta schizofrenie este de peste sase ori mai mare daca aveti o ruda apropiata, cum ar fi un parinte, un frate sau o sora, cu tulburarea.
Mediul inconjurator
S-a demonstrat ca expunerea la virusuri sau malnutritie inainte de nastere, in special in primul si al doilea trimestru, creste riscul de schizofrenie. Cercetarile recente sugereaza de asemenea, o relatie intre tulburarile autoimune si dezvoltarea psihozei.
Chimia creierului
Problemele cu anumite substante chimice ale creierului, inclusiv neurotransmitatorii numiti dopamina si glutamat, pot contribui la schizofrenie. Neurotransmitatorii permit celulelor creierului sa comunice intre ele. Sunt probabil implicate si retele de neuroni.
Consumul de substante
Unele studii au sugerat ca luarea medicamentelor care modifica mintea in perioada adolescentei si la varsta adulta tanara poate creste riscul de schizofrenie.
Un numar tot mai mare de dovezi indica faptul ca fumatul de marijuana creste riscul de incidente psihotice si riscul de experiente psihotice in curs de desfasurare. Cu cat utilizarea este mai tanara si mai frecventa, cu atat este mai mare riscul.
Diagnostic
Diagnosticarea schizofreniei nu este usoara. Uneori, utilizarea medicamentelor, cum ar fi metamfetaminele sau LSD, poate determina o persoana sa aiba simptome asemanatoare schizofreniei.
Dificultatea diagnosticarii acestei boli este agravata de faptul ca multe persoane care sunt diagnosticate nu cred ca o au. Lipsa de constientizare este un simptom comun al persoanelor diagnosticate cu schizofrenie si complica considerabil tratamentul.
Desi nu exista un singur test fizic sau de laborator care sa poata diagnostica schizofrenia, un furnizor de servicii medicale care evalueaza simptomele si evolutia bolii unei persoane pe parcursul a sase luni poate ajuta la asigurarea unui diagnostic corect.
Furnizorul de servicii medicale trebuie sa excluda alti factori, cum ar fi tumorile cerebrale, posibilele afectiuni medicale si alte diagnostice psihiatrice, cum ar fi tulburarea bipolara.