Cu totii am vazut in supermarketuri diferite legume bio. Ei bine, acestea sunt cultivate diferit in comparatie cu legumele pe care le cunoastem cu totii din agricultura traditionala.
Agricultorii folosesc aceleasi utilaje, precum un motocultor Rabota K7 90q, si folosesc de-asemenea aceleasi accesorii pentru motocultoare precum plugul de arat, plug de bilonat, semanatoare, etc., doar ca nu mai folosesc ingrasaminte chimice printre altele. Mai multe detalii puteti afla in continuare.
Exista multe explicatii si definitii in ceea ce priveste agricultura ecologica, dar ceea ce conteaza cel mai mult, este faptul ca toate afirma ca este un sistem care se bazeaza pe managementul ecosistemului, mai degraba decat pe inputuri agricole externe.
Este un sistem care incepe sa ia in considerare potentialele impacturi asupra mediului, si social prin eliminarea utilizarii aporturilor sintetice, cum ar fi ingrasaminte si pesticide sintetice, medicamente veterinare, seminte si rase modificate genetic, conservanti, aditivi si iradiere.
Acestea sunt inlocuite cu practici de management specifice sitului care mentin si cresc fertilitatea solului pe termen lung si previn daunatorii si bolile.
Agricultura organica este un sistem holistic de gestionare a productiei care promoveaza si imbunatateste sanatatea agro-ecosistemelor, incluzand biodiversitatea, ciclurile biologice si activitatea biologica a solului.
Subliniaza utilizarea practicilor de gestionare in preferinta pentru utilizarea inputurilor din afara fermelor, luand in considerare ca conditiile regionale necesita sisteme adaptate local.
Aceasta se realizeaza folosind, metode agronomice, biologice si mecanice, in cazul in care este posibil, spre deosebire de utilizarea materialelor sintetice, pentru a indeplini orice functie specifica din cadrul sistemului.
Care sunt beneficiile de mediu ale agriculturii organice?
Durabilitate pe termen lung
Multe schimbari vor putea fi observate in mediu sunt pe termen lung, aparand lent in timp. Agricultura ecologica are in vedere efectul pe termen mediu si lung al interventiilor agricole asupra agro-ecosistemului.
Acesta isi propune sa produca hrana in timp ce stabileste un echilibru ecologic pentru a preveni fertilitatea solului sau problemele daunatorilor. Agricultura ecologica adopta o abordare proactiva, spre deosebire de tratarea problemelor dupa aparitia acestora.
Beneficii pentru sol
Practicile de constructie a solului, cum ar fi rotatiile culturilor, intreculturi, asocieri simbiotice, culturi de acoperire, ingrasaminte organice si solul minim sunt esentiale pentru practicile organice. Acestea incurajeaza fauna si flora solului, imbunatatind formarea si structura solului si creand sisteme mai stabile.
La randul sau, ciclul de nutrienti si energie este crescut, iar abilitatile retentive ale solului pentru nutrienti si apa sunt imbunatatite, astfel ca este compensata lipsa utilizarii ingrasamintelor minerale. Astfel de tehnici de gestionare joaca, de asemenea, un rol important in controlul eroziunii solului.
Durata de timp in care solul este expus fortelor erozive este scazuta, biodiversitatea solului este crescuta, iar pierderile de nutrienti sunt reduse, contribuind la mentinerea si sporirea productivitatii solului.
Beneficii pentru apa
In multe zone agricole, poluarea cursurilor de ape subterane cu ingrasaminte sintetice si pesticide este o problema majora.
Dat fiind faptul ca utilizarea acestora este interzisa in agricultura organica, acestea sunt inlocuite cu ingrasaminte organice (compost, gunoi de grajd animal, gunoi de grajd verde) si prin utilizarea unei biodiversitati mai mari (in ceea ce priveste speciile cultivate si vegetatia permanenta), imbunatatind structura solului si a apei infiltrare.
Sistemele organice bine gestionate, cu abilitati mai bune de retentie a nutrientilor, reduc mult riscul de poluare a apelor subterane. In unele zone in care poluarea este o problema reala, conversia la agricultura organica este foarte incurajata ca masura de restaurare.
Biodiversitatea
Agricultorii ecologici sunt detinatori si utilizatori ai biodiversitatii la toate nivelurile. La nivelul genelor, semintele si rasele traditionale si adaptate sunt preferate pentru rezistenta lor mai mare la boli si rezistenta lor la stresul climatic.
La nivel de specie, combinatii diverse de plante si animale optimizeaza ciclul de nutrienti si energie pentru productia agricola. La nivel de ecosistem, mentinerea zonelor naturale din si in jurul campurilor organice si absenta aporturilor chimice creeaza habitate potrivite pentru fauna salbatica.
Utilizarea frecventa a speciilor subutilizate (adesea ca culturi de rotatie pentru a construi fertilitatea solului) are ca efect reducerea eroziunii agro-biodiversitatii, creand un bazin de gene mai sanatos – baza pentru adaptarea viitoare.
Furnizarea de structuri care asigura hrana si adapost si lipsa consumului de pesticide, atrage specii noi sau recolonizate in zona organica (atat permanenta, cat si migratoare), incluzand flora si fauna salbatica (de exemplu pasari) si organismele benefice pentru sistemul organic, cum ar fi polenizatorii si pradatorii daunatori.
Asadar, agricultura ecologica poate fi facuta tot cu aceleasi utilaje Rabota si accesorii pentru utilaje, doar ca se pun in aplicare alte tehnici precum utilizarea ingrasamintelor organice si rotirea culturilor printre altele; iar acest tip de agricultura vine cu multe beneficii.