Cateva idei despre decoratiunile de Craciun

Cateva idei despre decoratiunile de Craciun

0 Shares
0
0
0

Exista mai multe ornamente pe care le putem folosi in casele noastre pentru a comunica adevaratul sens al Craciunului. Acest timp ne prezinta o mare oportunitate de a impartasi despre dragostea lui Dumnezeu si exista cateva decoratiuni care ne pot ajuta sa vorbim despre valoarea nasterii lui Isus.

Scena Nasterii Domnului, ieslea sau nasterea

Este o reprezentare a povestii nasterii lui Isus cu ajutorul figurinelor. Ea serveste ca o aducere aminte a nasterii umile a lui Isus. Acesta poate include diverse scene: nasterea, vizita pastorilor, cantecul si adoratia ingerilor, vizita magilor din Est etc. In unele tari se face reprezentarea vie (cu oamenii) in timpul saptamanii de Craciun.

Stea

Este traditia de a plasa o stea pe cea mai inalta ramura a copacului. Ea reprezinta steaua stralucitoare care i-a condus pe inteleptii sau vrajitorii din Orient la locul unde a fost pruncul Isus (Matei 2.1-12).

Lumini si lumanari

Luminile si lumanarile instalatii luminoase sunt folosite pentru a va reaminti ca Isus este lumina lumii (Ioan 8:12). El a venit sa ne lumineze calea, sa ne apropie si sa ne impace cu Dumnezeu.

Cununa sau ghirlanda de Advent

Este folosita in unele tari din America Latina dar si in Eropa pentru a anunta venirea lui Isus si include mai multe simbolisme. De exemplu, forma sa circulara vorbeste despre dragostea lui Dumnezeu care nu se termina niciodata, ramurile verzi reflecta noua viata pe care o avem in ea, iar lumanarile arata triumful luminii asupra intunericului.

“Oamenii care au umblat
In intuneric au vazut lumina mare” (Isaia 9:2).

Acestea sunt cateva dintre decoratiunile pe care le putem folosi. Dar sa nu uitam ca cel mai important lucru nu este decorarea, ci faptul ca Il sarbatorim pe Isus.

De ce punem un brad de Craciun?

Cu sarbatoarea din decembrie care bate neincetat la usa noastra, este timpul sa punem bradul “pe picioare” si sa aprindem instalatia de brazi plina de culoare. Se obisnuieste sa il punem aproape de jumatatea lunii decembrie, desi multi avanseaza la inceputul perioadei festive pentru a-si valorifica la maximum timpul liber.

Cu toate acestea, ca in toate, exista multe altele care urmeaza ritmul suprafetelor mari si iluminatul stradal si vom vedea deja in unele locuri, ca decoratiunile de Craciun snt puse inca din noiembrie.

Legenda spune ca traditia de a pune bradul pentru Craciun dateaza din secolul al VIII-lea. Cand primii crestini au ajuns in nordul Europei, au descoperit ca locuitorii sai sarbatoreau nasterea zeului Frey langa nasterea crestina si ca au decorat un copac vesnic verde ca ofranda adusa fiintei supreme a Soarelui si fertilitatii.

Acest copac simboliza arborele Universului, in a carui coroana era casa zeilor, iar in radacinile sale imparatia mortilor. Confruntati cu o astfel de noutate, crestinii nu s-au gandit la asta si pentru a se adapta la sarbatorile locale au incorporat un brad in decoratiunile lor de Craciun. In acest fel, si in evanghelizarea ulterioara a popoarelor, au luat acest simbol pentru a sarbatori Craciunul, desi fara conotatii pagane.

Nu e singura explicatie. O alta legenda spune ca un calugar englez, Sf. Bonifaciu – evanghelizator al Germaniei – in ajunul Craciunului a urcat pe munte si a taiat stejarul folosit pentru sacrificii umane. In mod miraculos, cateva zile mai tarziu, in acelasi loc, un brad a inceput sa creasca.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like