A oferi un cadou nu este o actiune obligatorie. Un cadou nu poate fo nici comandat si nici cerut si de asemenea nu poate fi nici sugerat, decat cu ocazia catorva situatii speciale.
A oferi cu discretie mici cadouri semnifica noblete sufleteasca. Nu conteaza pretul unui cadou, puteti alege oricand cadouri iefitne care sa insemne mai mult pentru persoana care le primeste decat orice alt cadou costisitor.
Nu este greu de observat ca de multe ori persoanele care vin in vizita si aduc ceva, orice, sunt mai apreciate decat cele care se scuza cu fiecare ocazie ca a gasit floraria inchisa. Modul in care primim si oferim cadourile se poate invata. Nimic nu se face la voia intamplarii, si cel mai bun exemplu sunt japonezii, care fac cursuri speciale in acest sens.
Micile atentii sunt cele care intretin relatiile de prietenie si care au darul de a produce mare placere oricui, daca sunt date in mod dezinteresat si din suflet.
[adsenseyu1]
O da un cadou unui profesor la care copilul are probleme sau risca o corijenta , sau medicului pentru diverse servicii cum ar fi certificate de concediu, nu reprezinta nicicum un semn de politete.
Intre prieteni, intre indagostiti sau in familie cadourile se pot face oricand. Nu este necesar sa asteptam ocazii speciale pentru a oferi prietenei de exemplu, o pereche de cercei draguti sau bunicii o pereche noua de botosei comozi care ne-au sarit in ochi in magazin.
In ceea ce priveste copiii este indicat sa fim mai putin generosi pentru a nu ii invata sa astepte zilnic cate ceva. Daca ii invatam ca trebuie sa primeasca tot timpul un cadou pretentiile lor vor fi nelimitate si vor deveni usor usor niste persoane egoise si rasfatate.
Atunci cand rugam pe cineva sa ne cumpere ceva, corect este sa ne interesam asupra pretului si sa il achitam atunci cand il primim. Daca persoana respectiva doreste sa ni-l ofere cadou nu este politicos sa prelungim discutia. Acceptam, multumim si retinem! Nu este politicos sa abuzam de prieteni solicitand sa ne cumpere diverse lucruri, in special atunci cand noi nu le facem la randul nostru mici servicii. Persoanele de care abuzam se vor indeparta in timp de noi.
[adsenseyu1]
Daca avem o situatie materiala buna nu este obligatoriu sa oferim cadouri costisitoare. Cadourile costisitoare pot parea ostentative. Nu oferim ceva care sa eclipseze celelalte cadouri .
Cadourile trebuie gandite atent, ambalate si oferite cu atentie si dragoste. Un cadou trebuie, de asemenea, sa provoace placere destinatarului si sa ii fie util. Aceste detalii dau unui cadou valoarea deosebita, nu pretul. Ca tot vorbim de pret acesta trebuie eliminat cu grija de pe suprafata cadoului. Exceptie de la aceasta regula fac cartile si discurile.
Daca oferiti carti, adaugati intre filele lor o felicitare sau un mesaj pe care sa va exprimati gandurile frumoase. Autografele si dedicatiile sa dau doar din partea autorilor. Destinatarul cadoului poate sa o semneze discret inainte de a o pune in biblioteca alaturi de celelalte carti pentru ca in viitor sa nu o incurce cu o carte care nu este a lui.