5 Tipuri de alimente pe care sa le eviti cand porti aparat dentar

Share Button

Unii oameni care urmeaza un tratament ortodontic au aceasta impresie gresita ca au nevoie de a adopta o dieta lichida si moale, in scopul de a-si proteja dintii si aparatul dentar.

Este adevarat ca, in primele doua saptamani de la aplicarea aparatului dentar, este ideal sa consumi numai lichide si alimente moi. Dupa aceasta perioada, insa, se pot consuma si alte tipuri de alimente.

Te poti intoarce la o dieta normala la cateva saptamani dupa ce medicul ortodont iti pune aparatul dentar.

Cu toate acestea, revenirea la o dieta normala nu inseamna chiar orice. Exista cateva limitari in alimentatie atunci cand porti aparat dentar. Pentru a te ajuta sa iti pastrezi aparatul dentar in cele mai bune conditii posibile si pentru a fi sigur ca te vei bucura de rezultate optime in urma tratamentului ortodontic, iata o lista cu 5 tipuri de alimente pe care sa le eviti pana la momentul in care bracketii si firele iti vor fi indepartate.

ppt.ro

[adsenseyu1]

1. Fructe tari intregi. Fructele sunt esentiale pentru o dieta sanatoasa, insa exista unele care sunt dificil de mancat atunci cand porti aparat dentar. Merele intregi netaiate si necuratate, precum si orice alt tip similar de fructe, nu ar trebui consumate in intregime.

Daca doresti sa mananci un mar, recomandat ar fi sa il cureti de coaja si sa iti tai in bucati marunte, astfel incat sa nu mai fii nevoit sa iti folosesti dintii din fata.

2. Legume tari intregi. La fel ca fructele, legumele care sunt greu de muscat in ansamblu ar trebui sa fie evitate, sau taiate in bucati usor de gestionat. Printre legumele care sunt cunoscute a fi de evitat de catre cei care poarta aparat dentar se numara morcovii cruzi, muraturile, telina, ridichii si sparanghelul.

Daca vrei sa mananci astfel de legume, taie-le in bucati mici sau gateste-le pana cand devin fragede.

3. Mancarea care necesita multa mestecare. Cand vorbesti despre o astfel de mancare, primul lucru care iti vine, probabil, in minte este carnea de vita.

[adsenseyu1]

Aceasta si toate celelalte tipuri de produse alimentare care trebuie mestecate foarte mult, cum ar fi guma de mestecat, jeleurile, caramelele si bucatile tari de carne, ar trebui sa fie evitate de catre cei care urmeaza un aparat ortodontic.

4. Orice aliment greu si / sau crocant. Lista aceasta poate fi destul de lunga, insa trebuie luata serios in considerare, deoarece persoanele care consuma astfel de alimente risca sa isi deterioreze aparatul dentar. Lista include: covrigi, bomboane, chips-uri, fursecuri, nuci, ciocolata tare, crusta de pizza, etc. Gheata este un alt aliment cunoscut a fi daunator aparatelor dentare.

5. Carnea cu os. Este o idee buna sa se evite consumul carnii direct de pe os. Daca doresti sa mananci aripi de pui sau coaste, scoate carnea de pe os inainte de a o manca. Acest lucru te va ajuta sa eviti deplasarea aparatului dentar sau chiar ruperea lui.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.