Din ce in ce mai popular in randul proprietarilor de animale, gardul electric este, de ce sa nu recunoastem, o solutie controversata. Pana la urma, acesta ofera impulsuri electrice care nu sunt nicidecum placute pentru vietatile caere au ghinionul sa il atinga.
Totusi, un gard electric este eficient si nu produce pagube, de niciun fel, ceea ce convinge foarte multi oameni sa apeleze la el. Daca este montat asa cum trebuie, gardul electric nu raneste, nu lasa traume si isi face treaba foarte bine, fara costuri. Pentru rezultate perfecte insa, orice proprietar trebuie sa respecte urmatoarele 5 sfaturi.
Sfaturi pentru utilizarea corecta a gardului electric
1) Testarea sistemului de impamantare. Odata ce gardul a fost instalat, este extrem de important sa fie testat sistemul de impamantare. In cazul in care impamantarea nu este buna, socul electric nu este unul suficient de mare si sunt sanse sa nu dea rezultatele scontate. Ineficienta impamantarii este data fie de prea putine bete de impamantare fie de fire prost legate. Tocmai de aceea, montajul gardului este ideal sa fie realizat de o echipa de profesionisti.
2) Asigurarea unei adancimi corecte, in sol umed. Impamantarea trebuie sa se faca intr-un sol umed, iar adancimea trebuie sa fie una corecta, pentru a genera impulsuri eficiente.
3) Imbinarea corecta a firelor. Pentru evitarea oricarui risc, firele trebuie sa fie imbinate corect, in asa fel incat sa nu existe pierderi de curent. Pentru o imbinare corecta este indicat sa fie folosite clame de jonctiune, in detrimentul nodurilor prin care se pierde foarte multa neergie.
4) Avertizarea corecta. Orice gard electric trebuie sa beneficieze de marcaje prin care oamenii sunt avertizati. Marcajele trebuie sa fie vizibile de la distante suficient de mari, sa fie colorate si mari. Daca marcajele nu sunt bine realizate si cineva se atinge de gard, pot aparea probleme destul de mari. Este adevarat ca socul nu este letal, insa nici placut nu este.
5) Atentie mare la temperaturi. Din nefericire, gardul electric poate sa fie folosit doar pe timp de vara, in conditiile in care nu functioneaza corect la temperaturile de inghet. Tocmai de aceea, este bine sa se acorde o atentie sporita temperaturilor de afara in momentul in care este utilizat. Pe timp de iarna poate sa functioneze ca un simplu gard de imprejmuire.