Bateriile au acumulat in jurul lor o serie de mituri pe care vom incerca sa le demontam in acest articol. Pentru inceput mentionam ca atunci cand schimbi bateria telefonului este foarte important sa tii cont de tipul acesteia si de telefonul pentru care a fost creata. Spre exemplu, daca nevoie de baterie Samsung, alege intotdeauna o baterie originala.
Fiecare incarcare afecteaza durata de viata a bateriei
O baterie imbatraneste, capacitatea acesteia scade odata cu numarul de cicluri de incarcare. Dar asta nu inseamna ca fiecare incarcare are un efect negativ asupra duratei de viata. Deoarece un ciclu de incarcare poate fi, de asemenea, format din mai multe procese de incarcare. Prin urmare, introducerile scurte in priza nu reprezinta nicio problema – dimpotriva, ele ajuta la mentinerea starii de incarcare in conditiile optime de 30 pana la 70%.
Nu incarca bateria peste noapte
Daca smartphone-ul ramane in priza noaptea, bateria va ramane aproape de limita superioara a capacitatii timp de cateva ore. Este de necontestat ca acest lucru dauneaza duratei de viata. Dar cat de puternic? Opiniile difera, mai ales ca algoritmii moderni de incarcare capata o mai buna abordare a problemei. Poti face tot posibilul pentru ca bateria sa fie gata incarcata sau poti pur si simplu sa renunti si sa o lasi macar o noapte la incarcat. Sigur diferenta nu va fi una care sa conteze.
Cum poate fi prelungita durata de viata a bateriei?
Aceste sfaturi fac posibila mentinerea bateriei smartphone-ului, tabletei sau laptopului in forma cea mai buna:
- O incarcare constanta intre 30 si 70 la suta creste durata de viata a bateriilor Li-ion.
- In general, nivelurile de incarcare permanent ridicate sunt in detrimentul unei baterii cu litiu-ion.
- Temperaturile ridicate, in special cu o stare de incarcare ridicata, duc la deteriorarea ireversibila.
- Daca bateria este depozitata pentru o perioada de timp, se recomanda incarcarea bateriei la aproximativ 40-60% din volum si mentinerea ei la temperaturi cuprinse intre 0 si 15 grade.
Proprietarii de telefoane mobile si smartphone-uri cu baterii detasabile nu au probleme inlocuirea unei baterii imbatranite. Pentru ei, singura intrebare este ce fel de baterie ar trebui sa cumpere – originala sau mai ieftina de la un alt producator si care este doar compatibila.
Va recomandam sa cheltuiti putin mai mult si sa alegeti originalele producatorilor. Nu alege cea mai ieftina oferta si o baterie incompatibila pentru ca exista mari sanse ca bateria sa nu se mai incarce dupa o vreme, sa explodeze sau sa nu functioneze corect.
De asemenea, este recomandat ca toate bateriile sa aiba o calitate premium si sa fie perfecte pentru tipul de telefon. Nu se recomanda modificarile de genul adaugarea anumitor elemente metalice pentru a se realiza contactul intre baterie si restul componentelor. Toate aceste modificari si artificii pot deteriora complet o baterie intr-un timp extrem de scurt si pot scurta durata de viata a telefonului.
Urmand linkul de mai sus veti reusi cu siguranta sa gasiti cele mai bune baterii pentru telefoane mobile, originale si la pret de producator.