Mulți parinți se intreaba ce sa-i spuna copilului lor despre Moș Craciun, cum sa evite durerea și dezamagirea, cum sa nu-i minta atunci cand sunt invațați sa spuna adevarul etc.
Exista puține documente care ghideaza și sprijina parinții in raspunsurile lor și totuși acest subiect este o parte integranta a societații noastre.
In acest sens, iata cateva directii mari pentru a-ti alimenta reflecția și pentru a te sprijini in alegerea raspunsurilor cu copilul tau.
Magie sau minciuna?
In primul rand, a-l face sa creada in Moș Craciun este mult mai mult decat o „dulce minciuna”. Este sa incurajezi copilul sa creada intr-un mit, sa participe la un ritual social, intr-un adevar care face parte din societatea noastra. Toata „magia” care inconjoara aceasta sarbatoare și Moș Craciun este o poveste grozava.
Funcția imaginației și efectele sale benefice
Moș Craciun, spiridușii sai, renii, faptul ca poti cumpara brazi de lux de la BraziCraciun.net și tot ceea ce inconjoara povestea Craciunului, fac parte din fantezie și hranesc imaginația copiilor. Pana la varsta de 7-8 ani, copilul este intr-o gandire magica, iși imagineaza o mulțime de scenarii și iși inventeaza povești.
Ulterior, el dezvolta o gandire concreta care ii permite sa adune fapte pentru a obține o concluzie logica. Cand copilul ajunge la aceasta varsta, le pune parinților o mulțime de intrebari; sunt adesea confuzi și nu știu ce sa raspunda.
Inainte, este ușor sa inventezi povești și explicații pentru ca va crede copilul in ele; il poti vedea prin jocurile sale de dragoni, prințese, ofițeri de poliție, mașini distruse, spitale, vrajitoare, lupi etc.
Este important pentru dezvoltarea copilului, pentru adaptarea lui la viața și dificultațile pe care le conține, sa-i stimuleze imaginația. Dupa cum menționeaza Monique Brillon, in cartea sa The Healing Thought: „Orice adult capabil sa faca o munca de elaborare mentala care sa duca la conștientizare este, de asemenea, capabil sa iși foloseasca imaginația pentru a gasi noi soluții la dificultațile la care sunt preocupați”.
Tot in aceasta perioada de gandire magica se construiește o baza mai mult sau mai puțin solida in interiorul copilului. Moș Craciun este un personaj bun și zambitor și, prin urmare, face parte din reprezentarile pozitive ale copilului.
In acest sens, am putea spune ca a-i permite copilului sa creada in Moș Craciun (sau in alt personaj mitic al genului), in magie, inseamna a-i da speranța in viața, a-l asigura, a-l liniști in fața obstacolelor, ii da acces la ceva bun pentru el.
Intrucat Moș Craciun reprezinta o figura paterna și conține o anumita magie, el poate reflecta imaginea unui tata bun care se gandește la copil aducandu-i un cadou, ascultandu-l spunandu-i ce vrea sau pur și simplu ascultandu-l cantand un cantec. Daca vrei sa transmiti aceasta imagine de bunatate și generozitate, ii poti spune copilului: „Fii cuminte daca vrei ca Moș Craciun sa-ți aduca cadouri?”.
Aceasta propoziție are un impact redus totusi, deoarece copiii iși amintesc repede ca vor avea totuși daruri. Aceasta fraza poate fi dificila și pentru alți copii uitați de aceasta sarbatoare, care s-ar putea sa se intrebe cu ce au greșit ca sa fie așa.
1 comment
Frumoasa postare, big like 😉
Comments are closed.