Delta Dunarii reprezinta, din punct de vedere naturalist, una dintre cele mai importante zone ale planetei. Aproximativ doua treimi din teritoriu apartin Romaniei, restul Ucrainei.
In prezent, delta nu este un singur parc, din 1990, de fapt, in partea romaneasca, au fost infiintate 18 arii protejate, unde nu este permisa nicio activitate care desfigureaza mediul. Prezenta vizitatorilor este autorizata numai daca este reglementata prin permise. Din punct de vedere al managementului, zona este autonoma.
In fiecare an, mii de turisti romani si straini cauta cea mai buna oferta cazare Delta Dunarii, pentru a avea parte de un sejur de vis in delta.
Delta Dunarii este o zona in continua evolutie: raul aduce cu sine milioane de tone de material suspendat care contribuie la modelarea zonei si formarea solurilor aluviale, care se extind in fiecare an cu aproximativ 40 m.
Este, de asemenea, una dintre cele mai tinere zone de pe Pamant: a fost formata abia acum 6000 de ani, cand fluviul a reusit in sfarsit sa obtina mai bine vanturile si marea (14.000 de ani inainte ca marea sa inunde zona, in prezent afectata de delta).
Fluviul, care strabate 2.860 km, in apropiere de Tulcea, este impartit in trei brate. Bratul Chilia contureaza partea nordica, Sulina formeaza partea centrala, iar bratul Sfantului Gheorghe marcheaza limita sudica a deltei.
Din aceste artere principale se desprind o multitudine de canale mai mici, lacuri, mlastini si dune de nisip populate de o multime de pasari.
In ciuda extinderii sale imense, delta Dunarii, la fel ca multe zone ale planetei, este un mediu fragil, expus amenintarilor reprezentate de activitatile umane.
In cadrul regimului Ceasescu, au fost demarate lucrari de recuperare a terenurilor si exploatarea intensa a stufurilor de mlastina: au fost drenate zone intregi si ridicate diguri pentru protejarea teritoriului. Ceea ce s-a castigat pentru agricultura s-a pierdut la pescuit.
Zona este, de fapt, una dintre cele mai importante zone de pe planeta pentru reproducerea sturionului si pentru producerea de caviar. Constructia canalelor artificiale a accelerat viteza apei in diferite zone, odata cu dispersia in consecinta a oualor de peste pretioase.
In delta nu exista un adevarat centru de vizitatori, in Tulcea, Muzeul Deltei este deschis, si va permite sa va apropiati de istoria teritoriului si sa aflati despre aspectele hidrogeologice, faunistice, botanice si culturale. Demn de remarcat in Maliuc este Muzeul Deltei, un muzeu dedicat faunei deltei.
Pentru a evita pierderea in mile de canale si benzi delta, este necesar sa vizitati zona alaturi de un ghid. Mai multe excursii cu barca ghidate (care pot dura de la una la trei zile si chiar mai multe) va permit sa vizitati delta.
De asemenea, este posibil sa angajati direct pescarii locali pentru a patrunde in canalele secundare, lacurile si iazurile accesibile numai pentru barcile mici.
La sfarsitul primaverii si a verii, este absolut necesar sa va amintiti un repelent pentru tantari, ceea ce altfel ar face imposibila vizitarea zonei. Inutil este de-asemenea sa va amintiti sa nu beti deloc apa din rau.
Accesul la toate rezervele deltei este permis dupa 15 iunie, cand epuizarea oualor de catre pasari este terminata. Campingul si utilizarea radiourilor care pot perturba jocul sunt interzise in rezerve.
Printre rezervatiile din delta, de mentionat: magnifica padure Letea care este cea mai veche din zona, care se intinde la sud de canalul Chilia si rezervatia vecina Rosca-Buhaiova-Hrecisca cu numeroase lacuri.
Tot in delta exista mai multe iazuri si mlastini; padurea Caraorman, la sud de canalul Sulina, rezervatia ornitologica a Perisor-Zatoane, la sud de canalul Sfintu-Gheorghe; rezervatia ornitologica Periteasca-Leahova-Gura le-am dus la malul lacului Razim.
Natura
Mai mult de jumatate din suprafata deltei (2900 kmp) este acoperita de stuf, una dintre cele mai mari bogatii ale Romaniei.
Bastoanele sunt de fapt utilizate de industrie pentru producerea de celuloza si pentru garduri, dar si pentru acoperirea acoperisurilor caselor. In aceasta zona se gasesc, de asemenea, nuferi albi si galbeni, irisuri, zavoaie, salcii, sedici, ferigi si numeroase plante carnivore.
Euforia, bindweed, foxtail populeaza zonele care sunt scufundate temporar de ape. Pe limbile pamantului, pe de alta parte, cresc salcii, plopii albi si negri, carpenele, frasinul si salcii pitice.
Delta Dunarii este o rascruce fundamentala pentru migratia pasarilor si, prin urmare, este un adevarat paradis pentru observatorii de pasari. Au fost numarate aproximativ 300 de specii de pasari, dintre care 160 cuibarind.
Printre cele mai caracteristice prezente este cea a pelicanului comun (aproximativ 2500 de perechi) si a pelicanului cret, amenintat cu disparitia si in mod decisiv mai rar.
Printre celelalte specii care trebuie raportate se numara diferite tipuri de lebede, spatule, mignattai, cormorani si berze. In timpul iernii, zona gazduieste numeroase rate, gaste (lombardelle, gasca cu san rosu, lombardelle mai putin), limpezi precum cavalerii din Italia, avocete si macarale.
Printre pasarile de prada vulturul mare, rata majora si minora, si mai multi soimi precum rata de mlastina, pescarusul, soimul de cuc si soimul sacru.
Fauna de peste are aproximativ 110 specii de pesti, printre care sturionul, torpila, stiuca si crapul. In paduri traiesc mistreti, caprioare si caprioare; stepele sunt populate de iepuri si citelele.
Nu trebuie ratat
Datorita dimensiunii si atractiilor sale, delta Dunarii este atractia turistica principala din zona si unul dintre principalele motive pentru vizitarea Romaniei.
In interiorul deltei, in afara de Tulcea, nu exista alte centre de interes istoric si artistic deosebit, dar exista numeroase sate pescaresti caracteristice care merita sa fie vizitate pentru a intelege viata omului in acest mediu natural.
De remarcat printre ele este Mila 23, care are canale in loc de drumuri si este in centrul unei zone foarte interesante din punct de vedere naturalist. La Mila 23 se poate ajunge de la Chilia Veche, cel mai vechi oras din delta fondat de greci.