De-a lungul acestui articol mă voi referi în mod general la produsul Apple deoarece ei au fost primii care au introdus display-ul de smartphone aşa cum îl ştim noi, lucru care a dus la o asociere (mai mult sau mai puţin eronată) a display-ului cu Iphone.
Introducere:
Display-ul de iPhone este una dintre componentele esenţiale ale telefonului mobil. Asemeni mouse-ului sau touch pad-ului de la calculatoare şi laptop-uri, prin atingerea acestui ecran navigăm prin diferitele opţiuni ale telefonului. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că acesta ne face posibilă vizualizarea diferitelor videoclipuri sau fotografii, citirea/ redactarea de documente, cât şi alte acţiuni care nu ar fi fost posibile pe modelele precedente de telefoane mobile cu ecrane mici.
Totuşi, există o problemă recurentă pe care o putem avea în diferite momente: crăparea display-ului. Indiferent dacă vorbim de Iphone-uri, Samsung-uri sau alte telefoane mobile, când vorbim de display, asociem aproape instantaneu cu imaginea unei sticle sparte. Dar de ce facem acest lucru? Răspunsul scurt: fiindcă se întâmplă des.
Schimbare atinsă. Dar la ce cost?
Un display iPhone este, în primul rând un aspect complet revoluţionar în sine. Aşa cum am spus mai sus, este un aspect care a propulsat produsul lui Steve Jobs în atenţia publicului larg. Brusc aveam în faţă un telefon care era în antiteză cu tot ceea ce apăruse până atunci pe piaţa telefoanelor mobile.
Un device care avea un ecran gigantic, un corp subţire şi un singur buton. Ca orice nouă creaţie, smartphone-ul a creat mari furori la vremea aceea. Şi este de înţeles.
La urma urmei, toate telefoanele care apăruseră până la el aveau un display mic sau mediu si un număr însemnat de butoane (un bun exemplu în acest sens fiind Black Berry-ul). Şi acum venea acest nou aparat care prezenta dimensiuni relativ mai mari şi avea un singur buton.
Lumea, însă, s-a adaptat şi a primit noua schimbare cu braţele deschise. Nu a durat mult, însă până când au apărut probleme. Printre altele, sensibilitatea mărită a display-ului.
Un display iPhone crapă uşor la impact, lucru care este un contrast puternic faţă de rezistenţa relativ mare a predecesorilor săi. Există o glumă care explică contrastul foarte bine: „Înainte scăpai mobilul şi spărgea asfaltul, acum scapi telefonul şi s-a dus display-ul.”
Putem observa cu uşurinţă că acest display iPhone, deşi inovativ, este o problemă, deoarece fragilitatea cuplată cu caracterul portabil sunt o reţetă pentru… aţi ghicit! Ecrane crăpate.
Soluţii
Deşi un ecran crăpat nu înseamnă automat un ecran inutilizabil, crăpăturile de pe display sunt extrem de deranjante pentru utilizator. Deci ce ar putea să se facă în acest sens? Din fericire, există numeroase soluţii pe piaţă.
Au apărut foliile de sticlă. Acestea sunt forme decupate în funcţie de ecran pentru a putea preveni preveni crăparea display-ului. Ieftine şi foarte practice, ele reprezintă o soluţie de calitate pentru ceea ce rămâne, în fond, o problemă răspândită. Mai sunt husele de tip carte, care pot acoperi şi proteja ecranul cu suuces.
Concluzie:
Deşi extrem de fragil, display-ul iphone este o piesă esenţială a telefonului care poate fi protejată cu succes prin câteva soluţii simple.