Beneficiile irigarii prin picurare

Share Button

Se stie cat de importanta este apa pentru plante, asa ca agricultorii cauta mereu cele mai eficiente solutii pentru a-si uda culturile. Tocmai de aceea, acestia isi indreapta atentia spre o instalatie irigare foarte eficienta, si anume catre irigarea prin picurare, despre care vom discuta in cele ce urmeaza in acest articol.

Cine a inventat-o?

Inventia de irigare prin picurare este adesea atribuita unei singure Simcha Blass. Simcha a fost un inginer si inventator israelian care a trait intre 1897 si 1982. Simcha a fost o figura importanta in dezvoltarea apei in Israel, iar el impreuna cu fiul sau a initiat, a introdus si a dezvoltat sisteme de irigare prin picurare.

Irigarea prin picurare a fost testata intr-o forma primitiva in anii 1920, dar tehnologia moderna, asa cum o stim, a fost dezvoltata in mod corespunzator de Simcha in anii 1930 in Israel.

ppt.ro

Descoperirea lui pare sa fi fost un accident. Blass, petrecand ceva timp in regiunile desertului din sudul Israelului, a observat ceva ciudat. El a observat ca un copac aflat linga locatia lui se comporta mult mai bine decat orice alta vegetatie din apropiere.

Cand Blass se uita mai atent, observa ca o teava de apa de langa pom a avut o mica scurgere care-i furniza radacinii aprovizionarea sa lenta regulata cu apa. Aceasta descoperire accidentala l-a determinat pe Blass sa se lanseze intr-o calatorie de incercare si de testare de diverse materiale si presiuni de apa pentru o solutie ideala.

Abia in anii 1950, cu ajutorul materialelor plastice moderne, Blass ar fi putut sa-si duca tehnologia la nivelul urmator. In anii 1960 Blass a reusit sa finalizeze tehnologia si sa brevete designul.

Care sunt componentele unui astfel de sistem?

In cazul in care doriti sa optati pentru un asemenea sistem de instalatie prin picurare, trebuie sa stiti ca intreg sistemul este compus din urmatoarele elemente: supape, robinetele de control, sistem de prevenire a refluxului, regulatoare de presiune si supape de reducere a presiunii, filtre, emitatori, linii principale si conducte laterale / sub-principale, teava de scurgere sau furtunul, gura de ventilare si capac de inchidere sau supapa de spalare.

Beneficiile irigarii prin picurare

Avand in vedere configurarea tehnologiei, cel mai mare beneficiu pe care aceasta metoda il ofera producatorului este controlul. Avand in vedere cantitatea de control pe care o ofera, tehnica ofera beneficii economice mari, precum si reducerea deseurilor. Un sprinkler tip gazon va folosi intre 4 si 20 de litri de apa pe minut.

Un sistem standard de irigare prin picurare, pe de alta parte, masoara utilizarea apei in litri pe ora. Aceasta alimentare mai lenta a culturilor imbunatateste absorbtia radacinii si reduce pierderile de apa prin percolarea solului.

Aceasta permite folosirea mai eficienta a apei si reducerea deseurilor prin evaporare, de exemplu. Aplicarea directa a apei in sol impiedica, de asemenea, derivarea. Drift este fenomenul de apa suflata sau dispersata in alte parti ale locului in care apa nu este necesara, de exemplu, caile de acces, etc.

Un sistem de irigare bine intretinut si gestionat poate elimina, cu toate acestea, deseurile de apa prin scurgerile de suprafata. Sistemele de irigare prin picurare rareori au nevoie de sapaturi si rareori perturbe integritatea peisajelor in timpul instalarii. Tuburile pot fi tesute pe intregul amplasament unde este necesara irigarea. Sistemele de irigare prin picurare pot fi de asemenea deplasate si nu sunt necesare, ceea ce este frumos.

Proiectul de irigare prin picurare asigura o productie maxima a culturilor si o utilizare sporita a ingrasamintelor. Aprovizionarea sa localizata cu apa are ca rezultat o reducere a cresterii buruienilor si, de asemenea, restrictioneaza populatia potentialilor gazde. Sistemele de irigare prin picurare duc la o eroziune minima, daca este cazul, in cazul in care nu exista o scurgere de suprafata.

Aceasta controleaza, de asemenea, poluarea potentiala a ingrasamintelor in apele subterane naturale si in apele de suprafata Utilizarea emitatoarelor, supapelor de comanda etc. permite utilizatorului sa asigure ajustarea rapida si controlul sofisticat al alimentarii cu apa a zonelor din amplasament. Cultivarea semintelor este mult imbunatatita si operatiile de prelucrare a solului sunt reduse.

Exista multe avantaje pentru utilizarea irigarii prin picurare in raport cu alte metode de irigare si de obicei sunt o solutie excelenta pentru proprietatile comerciale, dar chiar si pentru a uda gazonul din curte sau in alte aplicatii, un asemenea sistem se poate dovedi a fi foarte eficient.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prove you are human * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.